FT: Чехія пропонує ЄС обмежити поїздки російських дипломатів 

Вівторок, 21 листопада 2023, 08:40

Країни-члени ЄС обговорюють, чи варто обмежувати поїздки російських дипломатів після того, як Чехія поскаржилася, що потенційні шпигуни уникають моніторингу у Шенгенській зоні, де немає прикордонних перевірок. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Financial Times.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну уряди країн ЄС вислали сотні російських дипломатів, стверджуючи, що вони насправді були агентами розвідки. 

NZZ: У Швейцарії діє п’ята частина російських шпигунів у Європі

Реклама:

Але країни все ще видають візи дипломатам РФ, надаючи їм доступ до Шенгенської зони і право безперешкодно пересуватися 24 з 27 країн-членів ЄС, а також Швейцарією, Норвегією та Ісландією. 

Минулого тижня Прага поширила документ з ідеями щодо запобігання цьому в рамках переговорів про 12-й пакет санкцій ЄС проти Москви. Пакет ще мають затвердити країни-члени.

Торік Чехія вислала понад 70 росіян у зв'язку з війною РФ проти України та ймовірною причетністю Росії до нападу на склад боєприпасів у 2014 році, внаслідок якого загинули двоє людей. 

Тепер Чехія хоче, щоб російські дипломати отримували візи і дозволи на проживання, які уможливлюють подорожі лише в межах країни перебування, а не рештою Шенгенської зони. 

Чехія також хоче, щоб ЄС приймав лише біометричні паспорти, які важче підробити.

Особливе питання, порушене Прагою, стосується посадовців, які отримують австрійські візи для роботи в установах ООН у Відні, а потім можуть подорожувати до Чехії чи інших країн.

"На чеську територію прибувають агенти (російської військової розвідки) ГРУ та інших служб. У Шенгенській зоні дуже складно це контролювати", – сказав один з дипломатів ЄС.

Ці обговорення все ще перебувають на ранніх стадіях. Пов’язані з ними складні юридичні питання означають, що будь-які зміни навряд чи будуть включені до пакета, який зараз обговорюють.

Нагадаємо, топдипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель разом із Європейською комісією 15 листопада представили державам-членам пропозицію щодо 12-го пакета санкцій проти Росії.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Відень перетворився на "шпигунську столицю" Європи через особливості місцевого законодавства й великий штат тамтешнього посольства РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: