У Раді Європи виступили проти ідеї Орбана про "офіс захисту суверенітету"

Понеділок, 27 листопада 2023, 15:41

У Раді Європи заявили, що ідея Угорщини створити "офіс захисту суверенітету" становить загрозу для демократичних свобод і прав людини. 

Як повідомляє "Європейська правда", з такою заявою виступила уповноважена з прав людини Ради Європи Дуня Міятович. 

"Пропозиція створити в Угорщині "офіс захисту суверенітету", який був би наділений широкими повноваженнями розслідувати діяльність будь-якої організації чи особи, підозрюваної у слугуванні зовнішнім інтересам чи загрозі для національного суверенітету, – це значна загроза для прав людини і від цієї ідеї потрібно відмовитися", – наголосила Міятович.

Вона зазначила, що цей орган мав би необмежену владу для того, щоб збирати дані про будь-кого без зовнішнього нагляду і юридичних запобіжників. За її оцінкою, подані до парламенту проєкти законів щодо створення офісу є дуже розмитими, і нову інституцію у такому вигляді можуть недоброчесно використовувати як інструмент боротьби з опонентами. 

Реклама:

"Якщо цю пропозицію схвалять, вона надасть виконавчій владі ще більше можливостей для придушення голосів і дискредитації незалежних діячів та своїх опонентів… Закликаю парламент Угорщини відкласти ці пропозиції і використати свої повноваження у сфері законотворчості та нагляду для того, щоб підтримувати права людини і фундаментальні свободи відповідно до Європейської конвенції з прав людини і наріжних цінностей Ради Європи", – наголосила Дуня Міятович. 

Нагадаємо, минулого тижня керівна партія "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана подала до парламенту законопроєкт про "захист національного суверенітету", спрямований проти неналежного політичного втручання з боку іноземних осіб або груп.

Законопроєкт, вперше запропонований у вересні, збігся в часі із запуском білбордової кампанії з очорненням президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: