Україна не планує завершити виконання вимог НАТО у 2024 році

Середа, 29 листопада 2023, 15:02

Оновлена Річна національна програма (РНП), що є планом реформ України для руху до членства в НАТО, не передбачає виконання усіх вимог у 2024 році, але це не зумовить затримку вступу – оскільки в Альянсі поки все одно не готові запросити Україну.

Про це йдеться в аналітичній статті "ЄвроПравди" До НАТО без Угорщини.

Із тексту документа випливає, що низка задач у ньому розрахована на більш тривалу перспективу, ніж 2024 рік. 

Наприклад, "Ціль №1" у політичному блоці програми містить зобов’язання України оновити закон "Про національну безпеку" з метою посилення демократичного цивільного контролю та нагляду над ЗСУ та сектором безпеки і оборони загалом (а це має включати, зокрема, реформу СБУ). Але серед задач на 2024 рік цього немає.

Реклама:

Подібні ознаки того, що Україна розраховує на довший період реформ, є також в інших розділах документа. Наприклад, ціль "Реформування органів правопорядку як частини сектора безпеки і оборони України" на наступний рік містить мало конкретики і схоже, що її відкладають "на потім".

Зауважимо, що це не означає відтермінування потенційного вступу України до НАТО: навіть після повного виконання РНП, на яке, схоже, закладають кілька років роботи, для вступу України передусім потрібна політична згода усіх країн-членів, а позиція Берліна і Вашингтона поки не змінилася. 

Детально про документ, який розробили у Києві в офісі віцепрем'єрки Стефанішиної і затвердили у Брюсселі за участі міністра Кулеби, читайте у статті: До НАТО без Угорщини: головне про план реформ України, узгоджений з Альянсом.

Дивіться також відеоблог "ЄвроПравди" на цю тему.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: