У Facebook поширили дипфейк, де Санду закликала голосувати за проросійських політиків

фото
Вівторок, 7 листопада 2023, 16:40

Адміністрація президентки Молдови Маї Санду просить компанію Meta вилучити із соцмережі Facebook дипфейк, на якому політикиня нібито закликала голосувати на місцевих виборах за кандидатів, пов’язаних із проросійським олігархом-утікачем Іланом Шором.

Про це йдеться в коментарі адміністрації для порталу NewsMaker, повідомляє "Європейська правда".

За два дні до загальних місцевих виборів у Молдові в мережі поширили два відеоролики, на яких Санду нібито повідомила про свою відставку й закликала громадян підтримати кандидата в мери Кишинева від партії "Відродження", пов'язаної з Іланом Шором.

 
Фото: скриншот

Звернення президентки Молдови було дипфейком, тобто згенерованим за допомогою штучного інтелекту роликом, але його прокоментували понад дві тисячі разів, 1400 разів поширили й майже 5000 разів уподобали.

Реклама:

Як пише NewsMaker, відео поширювалось зі сторінки, на якій публікує свою рекламу й сам Шор.

У Молдові заявили про "безпрецедентне втручання Росії" під час місцевих виборів

В адміністрації президентки Молдови назвали дипфейк "ще одним доказом спроби дестабілізації в країні злочинною групою, яка працює на іноземну державу".

"Ми звернулися до компанії Meta інституційними каналами з проханням видалити цей ролик із Facebook, і очікуємо від них якнайшвидшого втручання", – додала речниця Санду.

Нагадаємо, 5 листопада в Молдові відбулися загальні місцеві вибори. Жителі країни обирали 898 мерів і 11 058 членів місцевих рад.

Дивіться детально про ситуацію у відео "ЄвроПравди": Голосування без агентів РФ. Чому вибори у Молдові стали сенсацією, а також статті: Беззаконням по Росії: як уряд Молдови зняв з виборів агентів РФ та що з цього вийшло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: