У Молдові заявили про "безпрецедентне втручання Росії" під час місцевих виборів

Понеділок, 6 листопада 2023, 17:01

Спікер молдовського парламенту Ігор Гросу заявив, що місцеві вибори відбулися в умовах "безпрецедентного втручання Росії у внутрішні справи Молдови за допомогою брудних грошей і пропаганди".

Заяву спікера наводить NewsMaker, повідомляє "Європейська правда".

За його словами, під час місцевих виборів "Кремль і проросійські сили кинули всі сили".

"Вони поставили на злочинні угруповання, а також на політичні сили, що прикриваються проєвропейськими та демократичними ідеями. Незважаючи на безпрецедентне втручання іноземної держави, PAS і європейським командам кандидатів вдалося отримати найкращий результат у країні", – сказав Гросу.

Реклама:

Нагадаємо, 5 листопада в Молдові відбулися загальні місцеві вибори. Жителі країни обирали 898 мерів і 11 058 членів місцевих рад. Щоб вибори визнали дійсними, необхідно, щоб у них узяла участь щонайменше чверть від кількості виборців, занесених до виборчих списків у кожному виборчому окрузі.

У той самий час представники проєвропейської партії PAS президентки Маї Санду не змогли виграти у найбільших містах.

Згідно з попередніми даними ЦВК, на виборах мера Кишинева перемогу здобув нинішній мер Іон Чебан, набравши 50,62% голосів. 

При цьому за два дні до виборів комісія з надзвичайних ситуацій Молдови виключила з передвиборчих перегонів усіх кандидатів від політичної партії "Шанс" – нового проєкту проросійського олігарха-втікача Ілана Шора.

Таке рішення ухвалили на підставі звіту голови Служби інформації та безпеки Молдови Александра Мустяце, згідно з яким Росія активізувала гібридну війну проти країни, кинувши на це мільярд леїв і підключивши кримінальне угруповання Шора

Дивіться детально про ситуацію у відео "ЄвроПравди": Голосування без агентів РФ. Чому вибори у Молдові стали сенсацією

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: