У ЄСПЛ почалися слухання у справі України проти РФ щодо порушень прав людини у Криму

Середа, 13 грудня 2023, 11:10

Вранці 13 грудня у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) почалися слухання у справі, в якій Україна звинувачує РФ у системних порушеннях прав людини в окупованому Криму.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в оголошенні суду.

Велика палата почала слухання о 9:45 за місцевим часом. Дана міждержавна справа ґрунтується на заявках, поданих у березні 2014, серпні 2015 та серпні 2018 року. 

Україна наполягає, що Росія з 27 лютого 2014 року має так званий ефективний контроль на території півострова, та відтоді здійснює адміністративну практику порушень прав людини, зокрема права на життя, недопущення нелюдського ставлення і тортур, права на свободу і безпеку, права на справедливий суд, права на повагу до приватності життя і свободу віросповідання, права на освіту, права на свободу пересування.

Реклама:

У справі йдеться також про практику перевезення ув’язнених громадян України на територію РФ та переслідування за політичними мотивами.

Зазначимо, з 2022 року Росія припинила брати участь у провадженнях в ЄСПЛ попри те, що досі несе відповідальність за рішеннями щодо скарг, поданих до вересня 2022 року. 

Через це на слуханнях 13 грудня напевно не буде російської сторони, свої аргументи у дебатах представить лише Україна, а позицію РФ суд вивчить на основі публічних заяв Москви.

Детальніше про мету України у цій справі читайте в інтерв’ю уповноваженої Мін’юсту у справах ЄСПЛ.

За її словами, Росія продовжує пильно стежити за справами в ЄСПЛ, які її стосуються, хоча публічно декларує протилежне.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: