Politico: Мішель скоротить візит до Китаю через погрози Орбана щодо України

Вівторок, 5 грудня 2023, 12:33

Президент Європейської ради Шарль Мішель скоротить свій візит до Пекіна на тлі ризиків, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може зірвати саміт лідерів ЄС в середині грудня через українські питання.

Про це виданню Politico повідомив офіційний представник ЄС, пише "Європейська правда".

Мішель, який їде до Китаю на перший з 2019 року особистий саміт ЄС-Китай, "повернеться до Брюсселя, щоб продовжити обговорення з лідерами щодо подальших дій", сказав посадовець.

Мішель повернеться зі столиці Китаю раніше – після першого дня зустрічей у четвер. Частково це відбудеться через те, що у нього немає захищеної телефонної лінії в Пекіні, щоб проводити переговори з лідерами ЄС без прослуховування з боку Китаю, зазначив офіційний представник.

Реклама:

Мішель зустрічався з Орбаном у Будапешті минулого тижня, намагаючись згладити напруженість напередодні саміту лідерів ЄС.

Президент Франції Емманюель Макрон також запросив Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня, щоб спробувати досягти компромісу, повідомив Politico інший посадовець.

У листі від 4 грудня, за даними ЗМІ, Орбан закликав Мішеля зняти переговори з Україною про вступ до ЄС з порядку денного майбутнього саміту Європейської ради. 

Угорський прем'єр раніше написав ще один листа президенту Євроради, у якому пригрозив заблокувати допомогу ЄС Україні та її рух до членства у Євросоюзі, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва.

Читайте також: Нічого особистого, лише гроші: як і чому Угорщина блокує євроінтеграцію України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: