Українці розповіли, як ставляться до ідеї вступу до НАТО "частинами"

інфографіка
Вівторок, 5 грудня 2023, 17:23

Третина громадян України вважають прийнятним варіант "часткового вступу" до Північноатлантичного альянсу як проміжну гарантію безпеки до повної деокупації всієї території.

Про це свідчить дослідження Центру "Нова Європа", яке є в розпорядженні "Європейської правди".

Оскільки швидке звільнення окупованих територій – а отже, й повноцінний вступ до НАТО – не видається реальним, в українців спитали про те, яким може бути найкращий "проміжний" варіант гарантій безпеки – на той час, поки уся територія не буде звільнена.

33% опитаних підтримали варіант, який в експертній спільноті часто називають "західнонімецьким сценарієм", а противники частіше згадують як "вступ до НАТО частинами".

Реклама:
 

Ідеться про те, що спершу повноцінне членство в НАТО з гарантіями безпеки отримала б та територія, яку Україна контролює, а решта території України опиниться під парасолькою Альянсу в майбутньому – після деокупації.

На другому місці з 21% – варіант "оборонного союзу" зі США "із зобов’язаннями захисту України армією США у разі нападу", який у Вашингтоні відкидають. Так само відкидають там розміщення в Україні американських військ, що підтримали понад 12%.

Ще 19% опитаних підтримують варіант договорів про безпекову допомогу без залучення іноземної армії, а лише через надання зброї, тобто те, про що зараз ведуться переговори із західними партнерами як про тимчасові "гарантії безпеки".

Нагадаємо, одним із прибічників сценарію "вступу до НАТО частинами" для України є колишній генеральний секретар Альянсу Андерс Фог Расмуссен.

У Центрі "Нова Європа" зазначають: такі результати опитування свідчать, що громадяни не бачать ефективної альтернативи членству держави в НАТО і тому готові навіть на часткове членство. А ще "відповіді можуть свідчити про те, що українці не дуже добре обізнані щодо деталей дискусії про безпекові гарантії", підкреслюють автори дослідження.

Детальніше про дослідження Центру "Нова Європа" читайте у статті: Ні – поступкам щодо НАТО, так – допомозі Тайваню. Як змінилися уподобання українців за рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: