Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із в'язниці у Сербії

Середа, 3 січня 2024, 09:55

Засуджений у Сербії до року ув'язнення за відмивання грошей ексгенерал СБУ Андрій Наумов вийшов на волю. 

Як пише "Європейська правда", цю інформацію BBC підтвердили у Високому суді міста Ніш.

Повідомляють, що колишній посадовець СБУ вийшов із сербської в'язниці на початку грудня, однак через розгляд апеляції на вирок в нього вилучили документи та заборонили залишати країну. 

У Сербії засудили на рік ув’язнення ексгенерала СБУ Наумова

Реклама:

"Йому поки що не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції", – повідомили в суді Сербській службі BBC.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд із Сербії, аргументуючи загрозою для життя клієнта, однак суд її не задовольнив.

"Варто зазначити, що застосування такого заходу (заборона на виїзд з Сербії. – Ред.) зайве, особливо враховуючи, що він вже відбув повний термін покарання", – сказав BBC адвокат Наумова Олександр Овчинников.

Окрім того, за його словами, в рамках розгляду справи про екстрадицію суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова, а сам він заявляв про небезпеки, пов'язані з перебуванням у Сербії.

"Існують суперечності в позиції одного і того ж суду, а також у діях, спрямованих на ізоляцію Андрія Наумова. Наша команда документує всі порушення в цьому процесі для подальшого оскарження в міжнародних інстанціях", – сказав адвокат.

Рішення у справі Наумова про відмивання коштів сербський суд оголосив у вересні 2023 року. 

Заколот за сценарієм РФ: як сербська влада розкрила спробу "перевороту, ініційованого Заходом"

На той час він практично вже відбув річний термін ув'язнення. Згодом і захист, і обвинувачення подали апеляційні скарги на це рішення, розгляд триває.

Наумова затримали 7 червня 2022 року, коли він намагався потрапити із Сербії до Північної Македонії в транспортному засобі, в якому було 592 тисячі євро, 120 тисяч доларів і два діаманти.

У липні 2022 року суд у Сербії відхилив запит про екстрадицію Наумова в Україну.

Наумов виїхав з України за кілька годин до початку широкомасштабного вторгнення російських військ у ніч проти 24 лютого. Кортеж Наумова з грошима та коштовностями залишив Україну буквально за кілька годин до початку повномасштабної війни.

Українські правоохоронці порушили проти нього кримінальне провадження за підозрою в держзраді.

Президент Володимир Зеленський позбавив Наумова звання генерала за "антигероїзм".

У жовтні 2020 року журналісти програми "Схеми" з'ясували, що родина Наумова придбала трикімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва в чотири рази дешевше від ринкових цін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: