У Литві міністерка назвала "жахливою помилкою" можливе закриття російських шкіл

Понеділок, 8 січня 2024, 13:13

Міністерка економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте розкритикувала обговорювану можливість закриття російських шкіл в країні.

Як пише "Європейська правда", про це вона сказала в інтерв'ю радіо LRT.

Армонайте зазначила, що міжнародні дослідження показують, що учні з національних громад відстають у навчанні, однак вона пропонує зосередитися на забезпеченні якості освіти для дітей.

"Вони (російські школи. – Ред.) можуть зберегтися, але учень має бути в центрі всього цього, тому що зараз мені іноді здається, що директорам потрібно більше, ніж дітям, а діти мають здобувати найкращу освіту, і ми не повинні від цього відходити. Було б жахливою помилкою зараз сказати, що із завтрашнього дня ми закриємо всі школи, і я пропоную цього не робити", – сказала міністерка.

Реклама:

На її думку, політики, які порушили питання про закриття російських шкіл, намагаються підвищити свою популярність у непростій геополітичній ситуації. Вона закликає не робити жодних "різких рухів".

"У Литві є й були чудові школи, де викладання ведеться іншою мовою, чи то польською, чи то російською, тому до цього питання треба підходити дуже обережно, не популістично, не радикально, не за допомогою постів у фейсбуці, а за допомогою аналізу", – сказала Армонайте.

Раніше міністр освіти Литви Гінтаутас Якштас заявив, що шукає законні способи відмовитися від навчальних закладів для російської національної меншини в країні.

Про це Якштас оголосив після повідомлень про те, що пара підлітків зі школи для російської меншини стріляла в однокласника з пневматичної зброї через його політичні погляди.

Якштас розраховує, що рішення можуть ухвалити протягом кількох тижнів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: