Генсек НАТО: Перемога ЗСУ в Чорному морі компенсує розчарування від контрнаступу

Середа, 14 лютого 2024, 13:01

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував останні успіхи України у Чорному морі після потоплення російського ВДК "Цезарь Куніков".

Про це він заявив журналістам перед зустріччю міністрів оборони Альянсу, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

Генсек нагадав, що Україна ще торік зробила Чорне море небезпечним для російських кораблів. "Україна спромоглася завдати суттєвих пошкоджень російському флоту. Вони, по суті, змогли відкинути флот від Західної частини Чорного моря – і це велике досягнення та велика перемога", – пояснив він.

За словами Столтенберга, це також посилює оптимізм союзників щодо військових спроможностей ЗСУ.

Реклама:

"Ми всі розчаровані тим, що торішній контрнаступ не досяг більшого успіху. Але треба пам’ятати, що хоча лінія фронту не змістилася, Україна змогла атакувати далеко за лінією фронту і на землі, руйнуючи важливі потужності, включно з російськими літаками (на летовищах), так і на морі, продовжуючи руйнувати російський флот", – заявив він, коментуючи останні повідомлення.

За словами Столтенберга, "ще кілька місяців тому мало хто вірив, що це було можливо", тож Україна перевершила очікування. "Зараз коридор експорту українського зерна працює навіть без домовленостей з росіянами. І це – демонстрація спроможності ЗСУ. Це сталося перш за все завдяки Збройним силам України, хоча і допомога союзників була важлива", – пояснив він.

Як повідомлялося, у середу генсек НАТО також відповів Трампу через підрив системи стримування Альянсу.

У середу в акваторії Чорного моря дрони Головного управління розвідки підбили корабель "Цезар Куніков". Згодом стало відомо, цей корабель атакували дронами "Магура".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: