Столтенберг: НАТО має захищати навіть тих членів, що мало витрачають на оборону

Четвер, 15 лютого 2024, 09:32

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що всупереч заклику Трампа Альянс не повинен виокремлювати ті країни, які не досягли показника у 2% витрат на оборону.

Про це він заявив перед початком зустрічі з міністрами оборони НАТО, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

Генсек Альянсу прокоментував заяви експрезидента та ключового кандидата у президенти США Дональда Трампа про те, що парасолька НАТО має поширюватися лише на ті держави, що витрачають на оборону від 2% ВВП. За його словами, Вашингтонський договір НАТО не передбачає такого розподілу.

"Стаття 5, зобов’язання про те, що напад на одного із союзників є нападом на всіх – це серце Альянсу. І це зобов’язання стосується всіх держав-союзників", – підкреслив Столтенберг.

Реклама:

Він також нагадав, що усі європейські держави вже взяли зобов’язання збільшити свої оборонні витрати, а у 2024 році кількість держав, які досягнуть цього показника, зросте до рекордного рівня.

Столтенберг також заявив, що не бачить небезпеки зростання поділу між Європою і США через це. "Ми вітаємо те, що європейські союзники інвестують більше. Це те, над чим ми працювали довгий час. Це не означає якогось поділу між Європою і Америкою"

Як повідомлялося, у середу генсек НАТО попросив Трампа не підривати систему стримування.

Також під час зустрічі у Брюсселі стало відомо, що У 2024 році європейські члени НАТО уперше спільно витратять на оборону понад 2% ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: