AP: У Сенаті США представлять резолюцію, що засуджує відступ від демократії в Угорщині

Неділя, 18 лютого 2024, 15:51

Американські сенатори Джин Шахін від демократів та Том Тілліс від республіканців представлять у Конгресі двопартійну резолюцію, яка засуджує відступ від демократії в Угорщині та закликає її уряд зняти блокування вступу Швеції до НАТО.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

У резолюції, з якою ознайомилося інформагентство, сенатори відзначають "важливу роль, яку Угорщина може відігравати в європейській та трансатлантичній безпеці", але вказують на те, що вона не дотрималася своїх попередніх обіцянок не бути останнім членом НАТО, який ратифікує членство Швеції в Альянсі.

"Угорщина не приєдналася до всіх інших країн-членів НАТО у схваленні вступу Швеції до НАТО... та поставила під загрозу трансатлантичну безпеку в ключовий момент для миру й стабільності в Європі", – йдеться в документі.

Реклама:

В резолюції сенаторів критикують дедалі тепліші відносини угорського прем'єра Віктора Орбана з РФ та Китаєм, а також зазначають, що, хоча Будапешт відкрив свої двері для українських біженців, які рятуються від російського вторгнення, він також "чинить опір та послаблює санкції ЄС щодо РФ".

Сійярто порадив сенаторам США не тиснути на Угорщину для вступу Швеції в НАТО

В документі також звинувачують Орбана в тому, що він "використовував міграцію, кризу COVID-19 та війну проти України", щоб виправдати низку надзвичайних станів, які дозволили угорському уряду "керувати декретами в обхід парламенту".

Крім того, резолюція критикує Орбана за втручання в угорський медіа-ландшафт, обмеження громадянських свобод та намагання придушити інакомислячих.

Раніше прем’єр Угорщини заявив, що парламент країни має ратифікувати вступ Швеції у НАТО "на початку весняної сесії".

Як повідомлялося, делегація сенаторів від Республіканської та Демократичної партій США прибуде до Угорщини в неділю, 18 лютого. Причиною візиту є те, що Угорщина – єдина країна, яка виступає проти розширення НАТО, – досі не схвалила вступ Швеції до Альянсу.

Парламентське голосування має бути формальністю, оскільки керівна партія Орбана "Фідес" має комфортну більшість. Але лідери "Фідес" на початку лютого зажадали, щоб прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон спочатку відвідав Будапешт перед парламентським голосуванням.

Крістерссон виключив подальші переговори з Будапештом щодо заявки Швеції, але заявив, що буде готовий зустрітися з Орбаном після того, як парламент Угорщини ратифікує заявку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: