Туск у четвер зустрінеться з фермерами-протестувальниками

Середа, 28 лютого 2024, 16:07

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що у четвер зустрінеться з представниками фермерів-протестувальників та інших груп, що доєдналися до їхніх акцій.

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда". 

Туск оголосив, що на четвер скликав у Варшаві "сільськогосподарський саміт", де планує поговорити з представниками усіх груп, що протестують. Зустріч почнеться о 14:00.

Польські фермери планують нові протести у Варшаві за тиждень

Реклама:

"У нас дуже серйозна проблема. Ми найбільш проукраїнська держава і народ (...), але також у нас найбільші проблеми внаслідок російсько-української війни… Ми хочемо допомогти Україні, але не можемо допустити, щоб ця допомога мала надто погані наслідки для наших власних громадян", – сказав Туск на пресконференції.

За його словами, для Польщі "надто висока ціна" пільгової торгівлі ЄС з Україною і Варшава шукає рішення, щоб обмежити потрапляння на польський ринок набагато дешевшої агропродукції. 

Туск зазначив, що з Україною постійно ведеться діалог щодо цієї ситуації і в Києві є розуміння тих проблем, про які каже Варшава.

"Ми маємо знайти – і знайдемо – рішення, що захистить наш ринок і наших фермерів від нерівної конкуренції", – заявив Дональд Туск. 

Фермери ЄС привітали вигідне для них рішення комітету Європарламенту про торгівлю з Україною 

На питання про конкретні пропозиції, які він збирається озвучити фермерам, Туск сказав, що "не буде прем’єром, з яким Польща залишить ЄС або стане країною, що блокує кордон з Україною".  

"Ми готові до серйозної розмови про ліміти. Ті ліміти, які пропонує Брюссель і Київ, неприйнятні для нас… Була спроба трохи обмежити наплив сільгосппродукції з України, щоб безмитно ввозилися такі обсяги, як у 2022-2023 роках. Польща пропонуватиме у Брюсселі, щоб референтним періодом були не 2022-23, а попередні роки", – сказав Дональд Туск.

Нагадаємо, у вівторок в центрі Варшави пройшов багатотисячний протест польських фермерів, з їхньою делегацією зустрівся спікер Сейму та керівник канцелярії прем'єра. Сам Дональд Туск у цей день перебував у Празі на саміті "Вишеградської четвірки".

Читайте також Український монолог: чому урядовий план розблокування кордону не зацікавив Польщу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: