Папа Римський сказав, що Україні слід мати "відвагу білого прапора", Ватикан пояснив цю заяву

Неділя, 10 березня 2024, 08:05

Папа Римський Франциск, говорячи про розв’язану РФ війну, заявив, що Україна повинна мати те, що він назвав відвагою "білого прапора", і вести переговори.

Заяву понтифіка, зроблену в інтерв’ю швейцарській телерадіокомпанії RSI, наводить Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Під час інтерв'ю Франциска запитали про його позицію щодо обговорень між тими, хто вважає, що Україна повинна здатися, і тими, хто стверджує, що це легітимізує дії агресора.

Інтерв'юер використав у запитанні термін "білий прапор".

Реклама:

"Це одна з інтерпретацій, це правда. Однак я думаю, що найсильнішим є той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей, має відвагу білого прапора і веде переговори", – сказав Франциск.

Він додав, що переговори повинні відбуватися за допомогою міжнародних сил.

"Слово "переговори" – це мужнє слово. Коли ви бачите, що ви переможені, що справи йдуть погано, ви повинні мати мужність вести переговори", – сказав Папа Римський.

Після того як слова Франциска викликали широкий резонанс, представник Ватикану виступив із заявою, в якій пояснив його слова.

"Папа вживає образ білого прапора, запропонований інтерв'юером, щоб позначити ним припинення військових дій, перемир'я, досягнуте завдяки мужності переговорів. Він бажає дипломатичного вирішення для справедливого і тривалого миру", – йдеться у заяві.

Представник Ватикану додав, що далі у цьому інтерв’ю, говорячи про інший конфлікт, але "маючи на увазі будь-яку військову ситуацію", Папа чітко заявив: "Переговори ніколи не є капітуляцією".

Нещодавно міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан наполіг на необхідності якнайшвидших переговорів про припинення вогню в Україні.

Крім того, турецький президент Реджеп Таїп Ердоган запропонував свою країну як майданчик для переговорів між Києвом і Москвою, у тому числі "мирного саміту" за участю Росії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: