Microsoft вже помічає російські спроби впливу на вибори у США 

Новини — Четвер, 18 квітня 2024, 10:27 —

Компанія Microsoft повідомила, що відзначає наростання російських онлайн-кампаній з метою вплинути на президентські вибори США, що спостерігалося і перед попередніми виборами. 

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда". 

Microsoft у середу оприлюднила доповідь про те, що в останні 45 днів спостерігається наростання російських кампаній з метою впливу на громадську думку у США в контексті президентських виборів, проте темпи цієї кампанії дещо повільніші, аніж перед виборами 2020 року. 

Пов’язані з Росією облікові записи поширюють контент, спрямований на розпалювання суперечок в американському суспільстві, використовуючи у тому числі питання допомоги США Україні. 

Реклама:

Автори доповіді відзначають, що використання пов’язаних з Україною наративів через традиційні медіа і соцмережі особливо активізувалося в останні два місяці. Це відбувається у вигляді явних чи прихованих кампаній, за якими стоять близько 70 пов’язаних з Росією груп. За їхніми словами, найбільш активна пов’язана безпосередньо з Кремлем.  

Одна з кампаній працює як "повний цикл": акаунт, що видає себе за "поінформованого викривача" чи журналіста публікує контент з потрібним вмістом на відеоканалі, а звідти інформацію підхоплює мережа сайтів, серед яких DC Weekly, Miami Chronical і The Intel Drop.

"Після того, як наратив "крутився" у мережі кілька днів чи тижнів, аудиторія у США починає поширювати й повторювати цю дезінформацію, скоріш за все не знаючи її першоджерела", – зазначають у доповіді. 

Також відзначають наростання спроб хакерських атак з боку пов’язаної з Росією групи, яку  Microsoft називає Star Blizzard або Cold River, її дії спрямовані передусім проти західних аналітичних центрів. 

У доповіді торкнулися також питання штучного інтелекту та його можливого використання для створення дезінформації з метою впливу на вибори. У Microsoft зазначають, що поки дуже прості фейкові підробки зустрічаються набагато частіше, аніж "якісні", та загалом такий контент поки нечасто використовується у кампаніях впливу на громадську думку. 

Нагадаємо, нещодавно агентство США з питань кібербезпеки заявило, що пов’язані з Кремлем хакери завдяки отриманому доступу до системи електронної пошти Microsoft отримали листування деяких урядових структур США із технологічним гігантом, що створює ризики зламу, та видало інструкції для постраждалих відомств.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: