Столтенберг: НАТО ще не погодив суму нового фонду для України, обговорює з Києвом

Новини — Середа, 3 квітня 2024, 18:02 —

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що дискусії щодо створення нового багаторічного фонду підтримки України тривають і відбуваються спільно з українською стороною.

Про це він заявив на пресконференції за підсумками зустрічі голів МЗС країн НАТО, передає кореспондент "Європейської правди" з Брюсселя.

Столтенберг уточнив, що ідею нового фонду під егідою Альянсу обговорювали із президентом Володимиром Зеленським, а сьогодні – з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Він додав, що фонд є частиною зусиль НАТО з переведення підтримки на довгострокову й більш стабільну основу, і така підтримка охоплює "безпекову допомогу, а також навчання й фінансування".

Реклама:
Бербок скептична щодо плану генсека НАТО про фонд на 100 млрд євро для України

"Підтримка України – це не благодійність. Це інвестиція в нашу власну безпеку. І сьогодні ми не ухвалили фінальне рішення про те, який формат ми утворимо. Але ми погодились розпочати планування", – уточнив генсек НАТО.

Це планування, продовжив Столтенберг, передбачає формулювання військовим керівництвом планів і пропозицій, на основі яких будуть розроблені остаточні рішення.

Нагадаємо, генсек Альянсу заявив, що союзники мають забезпечити підтримку України в довгостроковій перспективі на тлі обговорень щодо пропозиції фонду на 100 млрд євро.

Як стало відомо "ЄвроПравді", дискусії щодо створення нового багаторічного фонду підтримки України в межах Північноатлантичного альянсу, як очікується, триватимуть до саміту НАТО, що має пройти в липні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: