Спільника теракту на різдвяному ярмарку у Страсбурзі засудили до 30 років в’язниці

Новини — П'ятниця, 5 квітня 2024, 08:58 —

У Франції винесли вироки спільникам терориста, який розстріляв людей на різдвяному ярмарку Страсбурга у грудні 2018 року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Le Figaro.

Після п'яти тижнів слухань, у четвер, 4 квітня, суд Парижа виніс вирок чотирьом чоловікам, обвинуваченим у підготовці нападу на різдвяний ярмарок у Страсбурзі.

За відсутності самого виконавця теракту, джихадиста Шерифа Шекатта, застреленого поліцією після сорока восьми годин розшуку, головним обвинуваченим став рецидивіст Одрі Монджехі, якого звинуватили у допомозі нападнику дістати пістолет.

Реклама:

Монджехі засудили до 30 років ув'язнення. 42-річного чоловіка визнанали винним у злочинній терористичній співпраці через його "дуже близьке сусідство" з нападником і через те, що він "знав про його насильницьку радикалізацію", оголосив голова Паризького суду.

Уродженець Кот-д'Івуару також був засуджений до постійної заборони на в'їзд на територію Франції.

Трьох інших підсудних, віком від 34 до 39 років, не звинувачували у терористичних злочинах. Їх звинуватили у виконанні посередницької ролі, але менш значущої. Обвинувачення запросило для перших двох п'ять років позбавлення волі.

Одного з них – Крістіана Х. – звинувачують у тому, що він продав Одрі Монджехі дві одиниці зброї, в тому числі підроблений або несправний автомат Калашникова. Жодна з одиниць цієї зброї не була використана під час нападу.

Фредеріка Б. судять за те, що він передав Монджехі номер телефону продавця зброї. "Він був ланкою, це точно, але його можна було замінити", – стверджує його адвокат Гійом Хальбік. 

Що стосується Стефана Б., брата Фредеріка, то прокуратура сама запропонувала у вівторок виправдати його, визнавши, що він не був присутній в день, коли Одрі Монджехі і Шериф Шекатт контактували з продавцем зброї.

Перед судом також повинен був постати п'ятий обвинувачений. Це 83-річний Альберт Б., який продав зброю, використану під час вбивства, Одрі Монджехі і Шеріфу Чекатту за кілька годин до нападу. Його справа була виділена в окреме провадження через стан здоров'я, який не дозволяв з'явитися на судове засідання. Тому пізніше його можуть судити одного.

Нагадаємо, 11 грудня 2018 року Шериф Шекатт кілька разів відкрив вогонь на різдвяному ярмарку у центрі Страсбурга. Внаслідок теракту 5 людей загинуло і 13 було поранено. Нападника застрелила поліція під час операції з його затримання двома днями пізніше.

В рамках розслідування теракту у Страсбурзі у французькому Ельзасі затримали п’ятьох осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: