Сербія близька до угоди про купівлю 12 французьких винищувачів Rafale

Новини — Вівторок, 9 квітня 2024, 15:48 —

Сербія наблизилась до підписання угоди про закупівлю 12 французьких багатоцільових винищувачів Rafale, що означає відхід Белграда від його традиційного військового постачальника – Росії.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на агентство АР, оголосив у вівторок президент Сербії Александр Вучич.

Вучич виступав під час дводенного візиту до Парижа та переговорів із президентом Франції Емманюелем Макроном, а також з представниками оборонного сектора Франції, зокрема – з виробником Rafale Dassault Aviation.

Вучич сказав, що у понеділок увечері у нього була "дуже хороша розмова" з Макроном, яка тривала понад три години, і що вони "досягли конкретних домовленостей щодо закупівлі винищувачів Rafale".

Реклама:

За його словами, контракти будуть підписані в найближчі два місяці. Купівля літаків розширить військову та іншу співпрацю між двома державами.

Фінансові деталі потенційної угоди не повідомляють, але проурядові сербські ЗМІ оцінюють її приблизно в 3 мільярди євро.

Сербія розглядає можливість закупівлі нових літаків Rafale понад два роки після того, як її сусідка Хорватія придбала 12 вживаних винищувачів того ж типу приблизно за 1 мільярд євро.

Потенційне придбання реактивних літаків Rafale дозволить Сербії модернізувати свої військово-повітряні сили, які складаються переважно з радянських винищувачів МіГ-29, а також застарілих югославських бойових літаків.

Дотепер Росія була традиційним постачальником військової авіації Сербії, включно з бойовими вертольотами.

Вучич у минулому заявляв, що придбання літаків Rafale "зробить Сербію іншою країною і набагато більшою силою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: