Создаем платформу гражданского общества в рамках СА

Четверг, 5 июня 2014, 12:20 — Ростислав Дзундза

Основним завданням для українського громадянського суспільства на ближчі місяці стане запровадження ефективного механізму співпраці між Україною та ЄС. Так, у статті 469 Угоди про Асоціацію передбачено створення Платформи громадянського суспільства. Завдання цього органу - двосторонні консультації між громадянським суспільством України та ЄС.

Угода не пропонує конкретного рішення щодо структури та складу Платформи, покладаючи на саму Платформу обов’язки визначення власного регламенту й процедур.

Учасник з боку ЄС відомий – ним стане Європейський економічний та соціальний комітет (ЄЕСК).  

А от з української такого органу немає. І це стало полем для змагання чи за участь у органі, що матиме вплив на рішення влади в рамках Асоціації України та ЄС.

Європейський соціально-економічний комітет є консультативним органом Європейського союзу. До його складу входять роботодавці, профспілки, професійні об’єднання та інші представники груп інтересів. ЄЕСК представляє їх позицію та захищає інтереси у діалозі з Європейською комісією та Європейським парламентом.

В Україні ж громадянське суспільство побудоване інакше.

У нас є принципово інша структура - національна платформа Форуму Громадянського суспільства Східного партнерства. Євросоюзом – зокрема, Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх дій – визнає Нацплатформу легітимним представником громадянського суспільства України.

Створювати структуру, подібну ЄЕСК, що дублюватиме Платформу громадянського суспільства, на мою думку, недоцільно. Однак є проблема – Нацплатформа структурована за напрямками Східного партнерства, а не Угоди про асоціацію.

Тому є сенс запропонувати варіант створити нову Платформу - не за структурою ЄЕСК, а за структурою Угоди про асоціацію. У такому випадку нам вдасться забезпечити широке представництво різних груп інтересів.

Позиція платформи має базуватися на внутрішніх консультаціях та на переговорах із представницькими органами профспілок та роботодавців, з Федерацією роботодавців України, Федерацією профспілок України, Конфедерацією вільних профспілок України та іншими. Платформа повинна також враховувати думку та позицію організацій профспілок та роботодавців, котрі вважаються не репрезентативними згідно закону "Про соціальний діалог".  

Підготовча робота до такого сценарію вже розпочалася - Нацплатформа ФГС СхП спільно з сформованою ініціативною групою планує виробити власну концепцію та регламент нової Платформи, котрий буде узгоджено з ЄЕСК.

Основним завданням Платформи буде сприяння імплементації Угоди про асоціацію, моніторинг процесу її виконання та експертно-консультаційна робота до виконання конкретних положень Угоди. Для виконання цього завдання Українська частина Платформи об’єднає компетентні організації громадського суспільства, що спеціалізуються на темах, визначених Угодою про асоціацію, та підтримують європейську інтеграцію України.

Структура Української частини Платформи базуватиметься на змісті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та буде організована за такими групами:

1             Політичний діалог Україна-ЄС, зовнішня та безпекова політика

2             Демократичні реформи, верховенство права

3             Права людини, гендерна рівність та недискримінація

4             Боротьба з корупцією та шахрайством, державні фінанси, державні закупівлі, політика у сфері конкуренції (включно з державною допомогою)

5             Міграційна політика (включно з політикою притулку), трудова міграція, візова політика

6             Нетарифне регулювання, захисні заходи, митне оформлення (включно з правилами визначення країни походження товарів)

7             Тарифне регулювання, перехідні періоди, вилучення, режим торгівлі з третіми країнами

8             Технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні заходи, географічні зазначення, безпека продукції

9             Торгівля послугами (включно з захистом споживачів), рух капіталів, заснування та діяльність компаній

10          Промислове та науково-технічне співробітництво, захист інтелектуальної власності, інформаційне суспільство

11          Навколишнє природне середовище

12          Енергетика та транспорт

13          Зайнятість, трудові права, безпечні та здорові умови праці, соціальна політика

14          Освіта та навчання, молодь

15          Транскордонне та міжрегіональне співробітництво

Започаткування Української частини Платформи планується на Установчих Зборах, про час та місце проведення яких буде оголошено пізніше. Ініціативна група закликає до широкого обговорення проекту положення та роботи Платформи серед найрізноманітніших груп громадянського суспільства та запрошує офіційні структури України та ЄС до спостереження й сприяння утворенню Платформи.

Пропозиції щодо кваліфікаційних критеріїв для участі в Українській частині Платформи, правил діяльності Української частини Платформи та її тематичних груп, порядку денного Установчих Зборів Української частини Платформи приймаються за адресою eu.ua.platform@gmail.com.

Автор: Ростислав Дзундза, доктор  Університету Кардинала Стефана Вишиньського у Варшаві (Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie), магістр Факультету Східної Європи, Інститут Орієнталістики Варшавського Університету (The Centre for East European Studies at University of Warsaw). 

Громадський діяч, керівник Бюро політичних та соціальних розробок. Обраний кооординатором робочої групи "Соціальний діалог" та членом Керівного Комітету Форуму громадянського суспільства Східного партнерства в Брюсселі.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.