Обзор торговой политики - какие вопросы задали Украине в ВТО

Четверг, 28 апреля 2016, 09:24 — Владислава Рутицкая, заместитель главы Минагрополитики
Фото cfr.org

Минулого тижня в Женеві країни-члени СОТ вперше заслухали огляд торговельної політики України. Це своєрідний дебют для нашої держави після набуття членства в цій організації у травні 2008 року.

Тоді, ще перед вступом до однієї з найбільших міжнародних торгових організацій, на адресу прихильників такого членства лунало чимало критики.

Інтеграція в світову систему викликала у популістів приблизно ті ж самі емоції, що й євроінтеграція.

Розмови про те, що вітчизняний ринок поглине хвиля неякісного імпорту, особливо з огляду на суттєву лібералізацію доступу до ринку сільськогосподарської продукції, точаться й досі. Але, як бачимо, не мають під собою підстав. 

Що ж відбувалося в Женеві?

Україна давала роз'яснення партнерам по СОТ щодо різноманітних торговельних питань. Тепер ми маємо місяць, щоб підготувати відповідний звіт.

Це необхідна процедура, яку не минає ніхто. Протягом певного періоду всі члени СОТ повинні пройти через огляд їх торговельної політики. Частота оглядів залежить від розміру країни.

До кожного огляду готуються два документи: звіт Уряду щодо торговельної політики в рамках огляду, а також докладний звіт, самостійно підготовлений Секретаріатом СОТ.  Ці два звіти разом з протоколами засідань Органу СОТ з огляду торговельної політики публікуються незабаром після цих заходів.

Під час проведення засідання, яке передує звіту, агросфері було приділено дуже багато уваги. Країни-члени СОТ, серед інших питань, зосередили в основному свою увагу на наступному.

1. Більшість країн-партнерів відзначають успішну реалізацію реформ в Україні, зокрема, в сфері сільського господарства, в тому числі щодо розвитку експорту та залучення інвестицій, які є ключовими для відновлення економіки. Країни-члени СОТ сприймають Україну як надійного торговельного партнера.

Нам рекомендують продовжувати реформи у сфері боротьби з корупцією, подальше поліпшення прозорості регуляторної практики та розширення консультацій з громадянським суспільством в процесі прийняття нормативно-правових актів в Україні. Окрема увага – прозорій приватизації і створенню системи безпечності і якості продуктів харчування відповідно до міжнародних стандартів та стандартів ЄС.

Загалом наші партнери наголошували на тому, що дотримання правил і принципів СОТ та впевнений поступ у напрямку інтеграції з ЄС забезпечить Україні економічний та соціальний ріст.

2. Наші партнери з США порушували питання щодо експортних мит і їх скасування. Мова, в першу чергу, йде про насіння олійних культур, живу худобу і шкури тварин.

У відповідь ми повідомили, що про додаткове або позапланове зняття мит не йдеться.

Україна встановила або продовжує знижувати свої експортні митні тарифи відповідно до рівня, погодженого з країнами-членами СОТ під час свого вступу до цієї організації.

3. Представники ЄС, США та Швейцарії задавали питання щодо експортних обмежень, які застосовувала Україна у минулі роки, в тому числі шляхом застосування тимчасових експортних мит. Позиція Мінагро зрозуміла – ми проти подібної практики.

4. Партнери ЄС і Китаю цікавилися українською забороною на експорт лісу.

Наша позиція полягає в створенні в Україні законодавства, яке б встановлювало сучасну і прозору систему обліку і реалізації лісоматеріалів. Законопроект уже розроблено і ми маємо надію на його прийняття парламентом.

5. Питання ПДВ піднімала канадська сторона, представники США, ЄС, Швейцарії, Нової Зеландії і Мексики. Роз'яснювали нові нюанси і законодавчу ситуацію навколо цього податку та його відшкодування. Говорили також про низький рівень непрямої державної підтримки українських аграріїв.

6. На державній підтримці сільського господарства додатково концентрували свою увагу також ЄС, Австралія, Нова Зеландія, яким було надано інформацію щодо деяких аспектів використання коштів "зеленої", "жовтої" скриньок, а також щодо підготовки нотифікацій про державну підтримку сільського господарства України у 2012-2014 рр.

7. ЄС, Канада, США та Швейцарія особливу увагу приділили питанням державного регулювання ринку зерна.

В цьому контексті країнам-членам СОТ були надані роз’яснення щодо діяльності Аграрного фонду, ДПЗКУ, а також щодо положень Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України і суб’єктами господарювання – експортерами зерна.

8. Представники Нової Зеландії були зацікавлені в отриманні інформації щодо специфічних імпортних мит на вино, а представники Канади цікавилися причинами запровадження нижчих мінімальних цін на горілку в порівнянні з віскі, джином і ромом. Питання реалізації алкоголю цікавило і представників Мексики.

Пояснювали ситуацію і особливості українського законодавства, яке не виходить за рамки домовленостей, що були досягнуті під час вступу до СОТ.

9. Питання адміністративних цін на цукор цікавило Канаду і ЄС, а тарифна квота на "біле золото" США. Молдову ж цікавило питання імпорту цукру-сирцю з тростини. Позиція України незмінна.

Ми – за лібералізацію внутрішнього ринку цукру, але з урахуванням домовленостей, які були досягнуті раніше.

10. Питання земельної реформи порушувалося представниками Нової Зеландії. Окреслили ситуацію і перспективи розвитку ринку землі з урахуванням нинішніх тенденцій.

Загалом перший огляд торговельної політики України пройшов на достойному рівні і в дружній атмосфері.

2008 року Україна, попри тиск, який чинився з Росії і всередині країни, зробила правильний вибір.

Ми інтегрувалися у світову систему і сьогодні отримуємо додаткові можливості. СОТ стала тим ключем, який відкрив нам зовнішні ринки. І Україна отримала від цього тільки зиск.   

 

Автор: Владислава Рутицька,

заступник міністра аграрної політики та продовольства 
з питань європейської інтеграції

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.