Россия угрожает Штатам, США прогнозируют продолжительность войны, гаубицы из Чехии: новости дня

Дайджест
Пятница, 15 апреля 2022, 21:43

На думку США, російська війна в Україні може тривати до кінця 2022 року; Литва почала навчати українських воїнів застосуванню протитанкової зброї; Чехія поставила Україні гаубиці "Дана" і РСЗВ; з початку російського вторгнення Україну залишили 5 млн людей; глава Міноборони Словаччини порівняв Путіна з Гітлером; Росія погрожує Швеції, Фінляндії і США; Білорусь закриває в’їзд зареєстрованим в ЄС автомобілям; Північна Македонія видворяє ще шість дипломатів РФ.

Більше важливих і цікавих новин 15 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

"Другий Сталінград", оцінки щодо тривалості війни

Триває п’ятдесят перша доба повномасштабної війни Росії проти України. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив європейським союзникам, що, на думку Сполучених Штатів, російська війна в Україні може тривати до кінця 2022 року.

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що "потенційний відчай" створити видимість перемоги в Україні може спонукати президента Росії Владіміра Путіна віддати наказ про застосування тактичної або малопотужної ядерної зброї.

За оцінкою США, російський крейсер і флагман Чорноморського флоту РФ "Москва" був уражений двома українськими ракетами

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс вважає, що РФ збирається влаштувати на Донбасі "другий Сталінград", щоб добитися хоч якоїсь перемоги до 9 травня.

А Литва почала навчати українських воїнів застосуванню протитанкової зброї.

Також Литовська контррозвідка фіксує випадки, коли у громадян Литви під час поїздок до Росії та Білорусі намагаються вивідувати інформацію про країну та вербувати їх для шпигунської діяльності.

З початку російського вторгнення Україну залишили 5 млн людей.

Глава Міноборони Словаччини порівняв Путіна з Гітлером.

Посол Польщі в Україні Бартош Цихоцький потролив РФ. "Росія також каже, що на Чорному морі був шторм", - написав він у Twitter, поширивши повідомлення AFP з заявами Росії, що в Україні вбили до 30 "польських найманців".

Віцепрем'єр Польщі заявив, що трагедія війни дала полякам та українцям шанс на повне примирення.

Офіційні особи США вперше з початку війни приїхали в Україну, відвідали Бучу та Бородянку.

Росія погрожує Швеції, Фінляндії і США

Офіційна представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Швеція та Фінляндія повинні усвідомлювати наслідки для відносин з Росією у разі їхнього членства в НАТО.

Вона зазначила, що у разі вступу Швеція і Фінляндія перетворяться на новий рубіж протистояння НАТО з Росією, а "негативні наслідки для миру та стабільності на Півночі Європи очевидні".

Міністр з питань Європи Тютті Туппурайнен заявила, що Фінляндія "з високою ймовірністю" стане членом НАТО після російського вторгнення в Україну, хоча рішення ще не ухвалене.

Росія цього тижня направила Сполученим Штатам офіційну дипломатичну ноту з попередженням про те, що постачання США та НАТО "найчутливіших" систем озброєнь в Україну "підливають олії у вогонь" конфлікту і можуть призвести до "непередбачуваних наслідків".

У відповідь представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що ніщо не зупинить адміністрацію президента США Джо Байдена від продовження підтримки України.

Слід додати, що Чехія поставила Україні гаубиці "Дана" і РСЗВ - ЗМІ.

Найбільше заморожування активів, відмова від нафти з РФ

Британія оголосила санкції проти ще двох російських олігархів: Євгенія Тененбаума і Давіда Давідовіча, які є близькими соратниками Романа Абрамовіча. 

Тепер їх активи у Британії заморожені, а будь-які літаки або судна, якими вони володіють, зафрахтовані, контролюють чи експлуатують, будуть арештовані. 

Як повідомляється, вартість активів, що знаходяться у власності цих олігархів, становить 10 мільярдів фунтів стерлінгів.

Тим самим, як зазначає міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс - це найбільше заморожування активів в історії Великої Британії.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про спеціальні рішення для протидії агресії проти України - серед іншого, забороняється імпорт вугілля з Росії і Білорусі.

У Євросоюзі кажуть, що на повну відмову від російської нафти потрібно "багато місяців" і потрібно продумати належні запобіжники, щоб цей захід був справді ефективним. За словами співрозмовників AFP, йдеться про пошук альтернатив та механізмів для запобігання обходу санкцій. Крім того, можуть ще більше зрости ціни. 

Віцеканцлер і міністр економіки Роберт Габек заявив, що німці мають почати економити енергію зараз, щоб стати більш незалежними від російського викопного палива.

Габек сказав, що Німеччина може стати менш залежною, якщо громадяни зменшать споживання енергії, запропонувавши використовувати поїзд або велосипед коли це можливо, замість того, щоб їздити на авто.

Тим часом, Вірменія перейшла на оплату російського газу в рублях.

Інше: висилка дипломатів, Білорусь закриває в’їзд

Перед другим туром виборів у Франції Макрон має 54% підтримки. Про те, як події в Україні впливають на вибори у Франції читайте в статті для "Європейської правди".

У Німеччині заарештували членів ультраправої групи, які планували викрасти главу МОЗ.

Литва і Латвія закликали громадян не їздити в Білорусь попри безвіз для них. А Білорусь закриває в’їзд зареєстрованим в ЄС автомобілям.

Українці у Берліні вимагали від німецького видання Die Welt відмовитися від співпраці з Мариною Овсянніковою, експрацівницею російського Першого каналу.

У Росії заблокували сайт французького радіо RFI.

У парламенті Румунії схвалили резолюцію про підтримку вступу Молдови до ЄС.

Північна Македонія видворяє ще шість дипломатів РФ.

Росія висилає 18 працівників представництва ЄС. ЄС відповів на це рішення: "лише посилює власну ізоляцію".

Це лише частина цікавих новин 15 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: