Ягланд: ми стурбовані тим, що Москва не виконуватиме частину рішень ЄСПЛ

Вівторок, 14 липня 2015, 15:13

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд прокоментував "Європейській правді" рішення Конституційного суду РФ про право Росії ігнорувати деякі рішення Європейського суду з прав людини.

Відповідь генсека на запит ЄвроПравди надіслав його речник Даніел Хольтген.

Як повідомлялося раніше, КС РФ виніс рішення про те, що міжнародне право не має пріоритету над національним і Росія має право не виконувати деякі рішення Страсбурзького суду, якщо вони не узгоджуються з конституційними нормами.

Турбйорн Ягланд, між тим, звернув увагу на іншу частину рішення КС, яке підтверджує ратифікацію Росією Європейської конвенції з прав людини і, відповідно, членство РФ в Раді Європи.

"Сьогоднішнє рішення Конституційного суду підтверджує ратифікацію Конвенції. Таким чином, рішення ЄСПЛ лишаються юридично зобов’язуючими для РФ", - зазначив він.

"Водночас зауваження в рішенні (КС) про те, що з цього правила можуть бути винятки, викликає у нас запитання та занепокоєння. Мої експерти (Ради Європи) зараз вивчають це рішення, і я буду його обговорювати з найвищими посадовими особами РФ", - заявив Ягланд.

Нагадаємо, що в Європейському суді з прав людини перебувають на розгляді три позови України, пов'язані з анексією Криму; також велика кількість позовів громадян та компаній щодо втрат в Криму та від збройних дій на Донбасі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.