ЄС хоче більше грошей

Четвер, 12 червня 2014, 12:12 — Анастасія Власенко, ЄвроПравда
www.economist.com

Бюджет ЄС на 2015 рік, оприлюднений в середу 11 червня, викликав хвилю обурення серед можновладців країн-членів. Зокрема, лютий опір з боку національних чиновників викликало положення про фінансування брюссельської бюрократії п’ятьма відсотками від загальної суми бюджету.

Наприклад, для Великобританії закладені в бюджеті  €142.1 млрд. платежів означатимуть, що її платники податків будуть змушені віддати Брюсселю  €22.3 млрд., тобто  на €7.45 млрд. більше, ніж цього року.

Якщо розділити цю суму між громадянами, то вийде, що кожна сім’я заплатить Європейському Союзу €844. Справедливості ради варто зазначити, що в реальності ця сума буде приблизно вдвічі меншою завдяки щорічній знижці, котру вибила для своїх співгромадян колишня прем’єр-міністр Маргарет Тетчер.

"Комісія мусить зменшувати бюджет і забезпечувати конкурентоспроможний ЄС, а не вимагати ще більше готівки від країн-членів", заявив Метью Елліот, директор бізнесової лобістської групи Британії.

Подібної думки дотримується і його співвітчизник євродепутат Пітер Боун: "Еліта ЄС ще раз показала свою цілковиту недоступність. Вони не прислухалися до вердикту виборців минулого місця… Нам треба вийти з ЄС".

Що ж призвело до такого суттєвого збільшення бюджету? Основною статтею витрат, котра виросла на 140%, стало збільшення фінансування фонду біженців, міграції та інтеграції, що було зумовлене суттєвим підвищенням кількості іммігрантів в ЄС.

Брюссельські чиновники стверджують, що збільшення бюджету становить всього 1.4% (тобто €620 млн.), котрі відповідають інфляції, очікуваній в наступному році.

Наразі проект бюджету був переданий Європейському парламенту та урядам 28 держав-членів ЄС, котрі проведуть над його обговоренням та затвердженням довгі місяці.

Джонатан Ісабі, директор Альянсу платників податків, заявив: "Вже здавалося, що ЄС почав дослухатися до людей. Пройшов всього рік, а брюссельські бюрократи повернулися до своїх старих фокусів".

Чиновники в Брюсселі не забарилися з відповідями. Януш Левандовскі, єврокомісар з питань бюджету і фінансового програмування, вже встиг виступити на захист нового бюджету: "Ми будемо робити більше за менші гроші", наголосив він. "Деякі країни-члени не беруть до уваги, що політичні обіцянки мають фінансові наслідки".

Нагадаємо, що €57 млрд. підуть на покриття старих проектів 2007-2013 років. За останні два роки на прикриття фінансових дірок вже пішло €15 млрд., і Комісія, судячи з усього, буде і надалі змушена просити про додаткове фінансування.

Європейські чиновники стверджують, що головний виконавчий орган ЄС став жертвою хронічного недофінансування протягом останніх кількох років, що і пояснює ті цифри, які були запропоновані на наступний рік.

В свою чергу, Європейська Комісії визнає, що бюджет ЄС зараз неконтрольований і нормалізувати баланс буде вкрай складно. Незважаючи на запропоновані витрати на боротьбу з безробіттям, поки що не зрозуміло, звідки з’являться робочі місця для 25.5 млн. людей. Так само незрозумілими залишаються терміни приведення в нормальне русло роботи банківської системи єврозони.

Як би там не було, проект бюджету, оприлюднений  в середу, стане лише першим кроком в довгому процесі з’ясування стосунків і досягнення консенсусу між євродепутатами, чиновниками ЄС та міністрами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.