"Касетне бомбардування": Сікорський під ударом

Понеділок, 23 червня 2014, 10:09 — Марія Садовська-Комлач, Варшава, для ЄвроПравди
praca.interia.pl

Політичний "касетний скандал" в Польщі набирає нових обертів. Опублікований 22 червня запис приватної розмови польських політиків ставить під загрозу подальшу кар'єру міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського. Ближчим часом прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск має вирішити, чи відправляти у відставку своїх міністрів, а Сейм - чи висловлювати уряду вотум недовіри.

Хто, де, коли

Прослуховування політиків велося протягом не менше року у VIP-залах як мінімум трьох варшавських ресторанів. Відомо, що перед приходом посадовців зали перевірялися агентами Бюро охорони уряду (BOR) на предмет прослуховування.

Однак це не допомогло.

Згідно з попереднім аналізом записів, "жучки" в зал щоразу заносив персонал ресторанів разом зі стравами або столовими приборами.

Записи опублікував тижневик Wprost - не пов'язаний з жодною політичною силою популярний громадсько-політичний журнал, фінансове становище і наклади якого в останні роки погіршилися. Починаючи з 14 червня редакція Wprost оприлюднила три розмови.

Перша розмова датована липнем 2013 року. Міністр внутрішніх справ Бартломей Сенкевич і президент Національного банку Марек Белька обговорювали можливість фінансування Нацбанком держборгу Польщі у випадку, якщо країні загрожувала би серйозна фінансова криза.

Сенкевич стверджував, що подібна криза настане в разі перемоги на виборах партії "Право і справедливість" (ПіС) - головних суперників правлячої "Громадянської платформи" (ГП). Белька дав зрозуміти, що буде готовий до таких дій. У відповідь він попросив змінити закон про Нацбанку і відправити у відставку міністра фінансів Яцека Ростовського.

Нагадаємо, розмова датована 2013 роком. Рік потому - на момент публікації запису - обидві умови виконані владою.

Цей факт закріпив в суспільстві думку про те, що "злиті" розмови - реальні, а слова і обіцянки політиків у ході "ресторанних посиденьок" незабаром будуть реалізовані.

У спілкуванні політики не соромилися міцних виразів, описуючи ситуацію в країні і деякі ініціативи влади. Зокрема, глава МВС назвав польську держпрограму інвестицій "ху..., жо... і купою каменів".

Другу розмову було записано у лютому 2014 року. Міністр транспорту Славомір Новак за кілька тижнів до своєї відставки розмовляв з колишнім головою департаменту податкових перевірок Мінфіну Анджеєм Парафьяновичем.

Як відомо, Новаку згодом довелося покинути уряд через "забудькуватість" при заповненні податкової декларації - політик не включив у неї дорогий годинник, який нібито подарувала йому дружина.

У цій розмові глава Мінтрансу розпитував податківця про те, як розуміти нову перевірку рахунків його дружини. Парафьянович у відповідь кинув фразу про те, що "все вже заблоковано". Ще одна тема розмови - вибори 2005 року, в ході яких "ГП" прийшла до влади, і методи, якими користувалися політики, щоб позбутися конкурентів.

І, нарешті, третя розмова, що нібито була записана також у січні-лютому 2014 року.

Йдеться про спілкування між міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським і колишнім главою мінфіну Яцеком Ростовським. Політики обговорювали як боротьбу з ПіС (своїми одвічними опонентами), так і зовнішньополітичні орієнтири Польщі.

Друга тематика виявилася найбільш резонансною. Сікорський не стримував себе у виразах на адресу головного зовнішньополітичного партнера Польщі - США.

За словами Сікорського, "польсько-американський союз не вартую й виїденого яйця; більш того, він шкодить нам, тому що дає помилкове відчуття безпеки".

"Bullshit. Ми готові пересваритися з німцями і росіянами і відчувати себе чудово тільки тому, що ми відсосали у американців... Який наивняк! Проблема з Польщею в тому, що у нас нестабільне почуття гідності і занижена самооцінка. Така 'негритянскость'...", - цитує слова польського міністра Wprost. (прим: в неділю у цитуванні цієї фрази повідомлялося про "німців та французів". У другованій версі Wprost виявилося інше формулювання)

Ростовський, в свою чергу, підказував Р. Сікорському, як краще вплинути на прем'єр-міністра, щоб остаточно "втопити" політичних конкурентів.

Що важливіше: зміст чи форма?

В оцінці скандалу польськими експертами та пресою можна виділити три головні аспекти.

По-перше - те, що стосується мови дискусії. Нецензурна лексика, гострі оцінки своїх колег і конкурентів, панибратскість - словом, все, чого можна було б очікувати від розмови простих поляків під вино або горілку, але ніяк не від вищих державних чинів. Цих епізодів з лишком вистачає у всіх трьох епізодах.

По-друге, теми дискусій. Політики, пов'язані з урядом і з "Громадянською платформою", не соромлячись, обговорювали заходи, які експерти називають неконституційними. Правила політичної конкуренції залишаються осторонь заради досягнення конкретної політичної мети: перемоги на парламентських виборах 2015 р.

По-третє - і це вважають найважливішим моментом як представники влади, так і багато журналістів - поки невідомо, хто є джерелом "зливу" записів. Для того щоб встановити їх походження, прокуратура 18 червня організувала рейд на редакцію тижневика Wprost, проте редакція відмовилася видавати носії інформації.

Хто стоїть за "касетним скандалом"

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, посилаючись на двох анонімних високопоставлених чиновників, слідство активно розробляє версію про те, що в організації прослуховування було залучено кілька зацікавлених сторін: журналіст, який приніс запис і не є штатним співробітником Wprost, депутат ПіС, менеджери ресторанів, а також колишні співробітники Бюро охорони уряду.

У всіх з них є ймовірні мотиви.

Журналіст Петро Ништор з 2008 року відомий тим, що видобуває сенсаційні матеріали завдяки матеріалам "прослушки"; ПіС вже 7 років сподівається повернутися до влади; BOR має образу на уряд через масові звільнення офіцерів в рамках реформ спецслужб. Менеджмент ресторанів міг співпрацювати з ними з фінансових або ідеологічних міркувань.

Однак цими версіями думки експертів і політиків не вичерпуються. За припущенням прем'єра Дональда Туска, в організації прослуховування могла бути замішана "третя сторона".

Польський прем'єр не назвав цю сторону, але деякі експерти стверджують, що йдеться про російські спецслужби.

Журнал wSieci, що виходить по вівторках, вважає що всі версії не суперечать один одному. За підсумками журналістського розслідування wSieci робить висновок, що "жучки" встановив високопоставлений офіцер BOR, до недавнього "пов'язаний з Росією", а використати записи вирішив "тижневик, який бореться за наклад" і "журналіст, що спеціалізується на 'зливах'".

Примітно, що версія підробки записів у Польщі не обговорюється всерйоз. Спершу - ще після початкової публікації - влада намагалася виправдатися тим, плівки могли бути змонтовані. Але Wprost у відповідь виклав у мережу оригінальний двогодинну запис, попередивши, що в його розпорядженні залишилося набагато більше звукових файлів.

Дострокові вибори - все більш імовірний сценарій

Поки що Дональд Туск уникав відставки будь-кого з підслуханих політиків. Йому допомогло те, що деякі фігуранти плівок покинули уряд до скандалу: зокрема, Славомір Новак та Яцек Ростовський.

Проте громадська думка все більше схиляється до того, що країні необхідні або дострокові вибори (так вважає 47% поляків, згідно з опитуванням, проведеним для телеканалу TVN 18 червня фірмою Millward Brown) або як мінімум відставка уряду Д. Туска (48%).

Якщо Дональд Туск сам не піде на розпуск уряду, то голосування про конструктивний вотум недовіри може відбутися в Сеймі. Для цього потрібна заявка від як мінімум 46 депутатів, що запропонують кандидатуру нового прем'єра, яку підтримає більшість депутатів Сейму.

У разі якби дострокові вибори відбулися найближчим часом, згідно з цим же опитуванням, 32% поляків підтримало б ПіС, 25% - діючу владу в особі ГП, 10% - Союз демократичних лівих (СДЛ), 8% Конгрес нових правих, і тільки 4% - нинішнього соратника ДП по коаліції, Польську народну партію.

Враховуючи, що в Польщі на парламентських виборах діє прохідний бар'єр у 5%, ПНН може взагалі не потрапити в парламент.

У цьому разі до влади в Польщі, швидше за все, прийде нинішня опозиція.

Головна втрата - імідж країни

Яким би не був результат внутрішнього розслідування "касетного скандалу" і навіть попри те, чи вдасться Туску уникнути дострокових виборів, головний удар вже завдано

Це - удар по іміджу Польщі та по її позиціях на європейській арені.

Європейський аспект особливо важливий. Як відомо, в ЄС зараз ведуться консультації з приводу висування кандидатів на три ключові позиції: президента Європейської Ради, голови Європейської Комісії та Верховного представника ЄС із закордонних справ і зовнішньої політики.

Однією з ймовірних кандидатур на останній пост, який нині займає баронеса Кетрін Ештон, був міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Залученість Сікорського до "касетного скандала", нехай навіть у ролі критика США в ім'я інтересів ЄС, може послужити міністру погану службу, оскільки дає додаткові козирі його конкурентам.

Водночас, можливий і зворотній варіант - в разі відставки з польського уряду через внутрішньополітичні проблеми Сікорський може перейти на загальноєвропейську арену.

Ще одним серйозним наслідком затяжного політичного конфлікту у Польщі може стати зниження її активності на українському напрямку.

Хоча опозиція і уряд в Польщі неодноразово заявляли про єдність позицій щодо України, в разі відставки Радослава Сікорського або призначення нового уряду новим представникам польської влади знадобиться час, щоби належно включитися в боротьбу в Києві, Москві і Брюсселі.

Обидві проблеми чудово усвідомлює уряд Польщі.

Тому, якщо парламент не змусить Дональда Туска піти у відставку, польський прем'єр буде до останнього боротися за право своїх міністрів дослужити до парламентських виборів, які повинні відбутися наступного року.

З надією на те, що партійні рейтинги до того часу зміняться.

Автор: Марія Садовська-Комлач, Варшава, спеціально для Європейської правди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.