Саміт Україна-ЄС: онлайн-трансляція

Понеділок, 27 квітня 2015, 14:03 — Європейська правда
Фото адміністрації президента

В понеділок 27 квітня в Києві розпочався щорічний саміт Україна-Євросоюз.

Зустріч на найвищому рівні в МЗС вважають надважливою. Це - перший саміт, що проходить після зміни керівництва ЄС. Нові лідери, що визначатимуть політику Брюсселя у найближчі 5 років, нині мають розставити пріоритети в українському питанні.

"Європейська правда" розпочинає онлайн-трансляцію з саміту. За цією адресою - всі повідомлення та неофіційна інформація, дотичні до зустрічей 27 квітня, у зворотному хронологічному порядку.

На жаль, далеко не всі новини виявилися позитивними.

* * * * *

27 квітня, 18:42

Європейські країни можуть пожертвувати своїми інтересами заради санкцій проти Росії та діяти таким чином до повного виконання мінських угод.

27 квітня, 18:29

Агресія Росії було однією з двох головних тем саміту Україна-ЄС разом із питанням про підтримку реформ в країн. Україна закликає ЄС підтримати розгортання безпекової операції Євросоюзу.

27 квітня, 18:18

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер відмовився назвати Україну європейською державою, щоби запобігти визнанню права України подавати заявку на членство в ЄС.

27 квітня, 18:05.

Після завершення пленарного засідання саміту Україна-ЄС сторони прийняли спільну заяву з 20 пунктів. Повний текст заяви можна прочитати за посиланням.

27 квітня, 17:42.

Європейська комісія має намір надати Україні ще 70 млн євро на об’єкт "Укриття" для Чорнобильської АЕС.

27 квітня, 17:22

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом має запрацювати з 1 січня 2016 року без будь-яких відтермінувань. Про заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

27 квітня, 17:15

Петро Порошенко вже не сподівається на скасування безвізового режиму з ЄС до кінця року, а лише на завершення виконання Плану дій з візової лібералізації.

27 квітня, 17:06

В спільній заяві лідери ЄС та України підтвердили незмінність політики Євросоюзу в питанні санкцій проти Російської Федерації - за умови виконання Мінських угод санкції будуть послаблені, а в разі їх невиконання (навіть за збереження поточної безпекової ситуації) вони мають бути посилені.

27 квітня, 17:05

В спільній заяві саміту Україна-ЄС сторони закликали до негайного звільнення всіх без винятку заручників, включно з Надією Савченко, яка знаходиться у Росії.

27 квітня, 17:01

На саміті Україна - ЄС досягнуто прогрес щодо місії Євросоюзу для Донбасу та деяких інших питань, повідомив глава МЗС Павло Клімкін.

27 квітня, 16:45

Петро Порошенко висловив сподівання, що Україна не лише вступить до Євросоюзу, але також українська мова стане однією з ключових в ЄС.

27 квітня, 16:33

Комісар Єврокомісії з питань європейської політики сусідства і переговорів Йоганнес Ган також присутній на саміті у Києві.

27 квітня, 16:31

Повний текст виступу президента України Петра Порошенко на пленарному засіданні саміту Україна-ЄС.

27 квітня, 16:17

Водночас посол України в Польщі Андрій Дещиця під час інвестиційної конференції у Варшаві заявив, що Україна, незважаючи на результати нинішнього саміту, повинна використовувати всі майданчики, щоб переконувати європейських партнерів про необхідність переходу до нового формату співпраці.

27 квітня, 16:16

Пленарне засідання саміту Україна-ЄС триває, незабаром очікується спільна прес-конференція.

27 квітня, 16:06

Арсеній Яценюк заявив, що глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі з ЄС запрацює з 1 січня 2016 року. Жодних відстрочок не буде.

27 квітня, 16:02

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявляє про належність України до європейської родини, незважаючи на те, що вона поки не член ЄС. У ЄС та України багато спільних цілей, вважає він.

Крім того, голова Єврокомісії пообіцяв заговорити українською на наступному саміті. 

27 квітня, 16:01

Петро Порошенко вважає, що конфлікт на сході України не повинен завадити впровадженню безвізового режиму з Євросоюзом.

27 квітня, 15:52

Європейський союз найближчим часом відрядить до України оціночну місію, яка має визначити потреби України. Про це заявив голова Європейської ради Дональд Туск.

27 квітня, 15:50

"Ми декларуємо, що за 5 років маємо забезпечити ефективну імплементацію Угоди про асоціацію і досягти умов, щоб подавати заявку на членство в ЄС", - сказав Петро Порошенко.

27 квітня, 15:34

27 квітня, 15:25

Петро Порошенко відкрив пленарне засідання саміту "Україна - Європейський Союз", яке відбувається в будівлі Адміністрації президента.

27 квітня, 15:02

Поки ми чекаємо на початок пленарної частини саміту, для вас цікавий факт: Дональд Туск під час покладання квітів до меморіалу говорив українською. І досить непогано говорив, хоча й сказав, що лише "спробує". Це - перший його публічний виступ мовою нашої країни. Приємно!

Ще одна деталь - на час приїзду президента Євроради на вулицю Інститутську місцевість не перекривали, тому в один момент в Туска ледь не в'їхав велосипедист:)

***

27 квітня, 13:26 

Вже розпочалася зустріч лідерів тет-а-тет.

До чого домовляться? Сигнали, що передували саміту, є не надто оптимістичними.

***

27 квітня, 12:16

Перед початком зустрічі на найвищому рівні Дональд Туск вшанував пам'ять героїв Небесної сотні, заявивши, що в України потужні вороги, тому потрібні відвага та терпіння.

 

***

25-26 квітня

Туск заявив, у найближчому майбутньому миротворців ЄС в Україні не буде.  Водночас, за його словами, ця тема буде обговорюватися на саміті

***

Джерела повідомляли також, що були серйозні проблеми у погодженні підсумкового документу саміту - Франція і Німеччина заблокували його ухвалення.

Деталі за зміст нібито заблокованих норм не уточнюються.

***

В неділю з'явилася відверто негативна новина. Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні відмовилася їхати до Києва.

Пояснення дипломатично коректне - зайнятість Могеріні на зустрічі з Генсеком ООН Бан Кі Муном. Але питання пріоритетів - важливе.

Інформація оновлюється. 

Слідкуйте за даною сторінкою або за нашими сторінками у facebook та twitter.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.