Покарання для найближчого кола Путіна: що відомо про нові санкції США

Субота, 7 квітня 2018, 13:53 — "Голос Америки"
Фото: VoA
 

Нові санкції США, проти російських олігархів на найближчого оточення Володимира Путіна, відкрили нову сторінку у санкційному протистоянні.

Досі ані США, ані ЄС не наважувалися завдавати ударів по найближчому оточенню російського лідера, там більше по особі, яку називають його родичем.

Які наслідки матиме цей крок і чи вдасться США переконати союзників ввести подібні обмеження?

Відповіді на ці та інші питання – у статті, опублікованій в рамках партнерства ЄвроПравди з Українською службою "Голосу Америки".

* * * * *

Сполучені Штати роблять новий крок у санкційному протистоянні з РФ.

Під нові санкції підпали сім російських олігархів, включаючи Олега Дерипаску, Віктора Вексельберга та інших наближених до Путіна олігархів, а також 12 компаній, які вони контролюють, та 17 російських високопосадовців, державну компанію з торгівлі зброєю та її дочірню структуру і російський банк.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства фінансів США.  До переліку, зокрема, увійшов Кирил Шамалов, за діяльність у російській енергетиці.

Шамалов одружився з донькою Путіна Катериною Тихоновою в лютому 2013 року і його статки значно зросли після шлюбу,

йдеться в офіційному повідомленні міністерства. За 18 місяців він отримав акції компанії "Сібур". Через рік зміг отримати позику від "Газпромбанку" на 1 мільярд доларів. Цей банк вже є в санкційному переліку. Того ж року наближений союзник Путіна продав 17% акцій "Сібур" Шамалову. Таким чином, Шамалов увійшов до кола мільярдерів наближених до Путіна.

Серед інших олігархів, які підпали під санкції є Ігор Ротенберг, який отримав великі активи від свого батька Аркадія Ротенберга після того, як батька було включено до санкційного переліку США в березні 2014 року. Зокрема, це 79% акцій в нафтогазовидобувній компанії "Газпром бурєніє".

"Російський уряд діє непропорційно задля вигоди олігархів та урядових еліт", - заявив міністр фінансів США Стівен Мнучин.

"Уряд Росії провадить зловмисну діяльність у ряді сфер по всьому світові, включаючи продовження окупації Криму та розпалювання насильства в східній Україні, надаючи режиму Асада матеріали та зброю в той час, як вони бомблять власних цивільних, намагаючись зашкодити західним демократіям та проводити зловмисну діяльність у кіберпросторі.

Російські олігархи та еліти, які наживаються на корумпованій системі, більше не будуть захищені від наслідків дестабілізаційної діяльності свого уряду", - наголосив міністр.

Який ефект матимуть ці санкції?

"Путін використовує довірених олігархів для утримання його незаконних статків. Так, як він цінує гроші більше, ніж людське життя, ці дії можуть бути потужним посланням", - заявив правозахисник і фінансист Білл Браудер.

Попри це, єдиної оцінки експертів щодо потужності нових санкцій досі немає.

Це більше, ніж те, що зробив Обама,

вважає Аліна Полякова, науковий співробітник аналітичного центру США Brookings Institution: "Санкції США стосовно Росії в сфері енергетики є важливими – це більше та переважає те, що була готова зробити адміністрація Обами".

Натомість старший директор Центру Байдена Майкл Карпентер, вважає, що санкції не матимуть суттєвого впливу, хоча й примусять олігархів хвилюватись. "Ці санкції стосовно Росії є суттєвими. Економіка Росії не зазнає великого удару, однак російський олігархічний клас почне хвилюватись, особливо через включення до переліку Дерипаски, Вексельберґа та їхніх бізнес-інтересів", - вважає він.

І як мінімум - нові санкції такі вплинуть на виробництво алюмінію в Росії. "Одна російська галузь, на яку вплинуть нові американські санкції – це виробництво алюмінію, так як співвласники "Русала" Дерипаска та Вексельберґ підпали під санкції", - заявив аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд.

Потужність санкцій також залежить від того, чи підтримає ЄС американську ініціативу.

На жаль, поки шансів на це небагато. "Це справді суттєво – американські санкції проти Дерипаски, Торшина та Олексій Міллер з "Газпрому". Було б добре, якщо б ЄС вжив подібних заходів, хоча це мало ймовірно", - заявив Ян Болд з лондонського Центру європейських реформ.

Попри це прес-секретар Білого дому закликала інші країни посилити тиск на Росію: "Всі повинні активізуватися",- зазначають у Вашингтоні.

На європейську солідарність сподіваються й у Києві.

Повна републікація потребує письмової згоди; цитування та часткове використання можливі за умови посилання на "Голос Америки"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.