Офіційний друг Кремля: у фінансуванні партії "Ліга" знайдено російський слід

Понеділок, 25 лютого 2019, 16:27 — , для Європейської правди
Фото: left.it

Черговий скандал в Італії. Те, про що здогадувалися майже всі, нарешті отримало підтвердження. Поки що – у журналістському розслідуванні.

Йдеться про фінансування італійських політиків з боку РФ.

І хоча новина про підкуп політиків великим бізнесом не є чимось екстраординарним для місцевої політики, масштаби викритої операції вразили навіть звичних італійців.

"Чорна книга" Сальвіні

Редакція журналу L’Espresso 24 лютого опублікувала одну з частин книги, підготовлених журналістами Джованні Тіціаном та Стефано Верджіне.

Обидва дослідники займалися тим, що збирали матеріали про діяльність партії "Ліга" за останні роки.

"Чорна книга "Ліги", яку готують Тіціан та Верджіне, вийде друком вже 28 лютого, але опубліковані матеріали вже шокують італійців: йдеться про можливий підкуп росіянами італійців через схему перепродажу дизельного палива.

Журналісти отримали докази відносин команди чинного міністра внутрішніх справ Італії та глави політичної партії "Ліга" Маттео Сальвіні із близьким до Путіна російським олігархом Константіном Малофєєвим, а також дізналися про зустрічі Сальвіні з Дмитрієм Козаком, віце-прем'єром РФ з питань енергетики.

Схема проведення операції і справді вражає.

Сюди залучені російська компанія "Роснєфть", афільована з нею фірма "Авангард" (належить Малофєєву), що мала переказати кошти через один із італійських банків та використати їх на політичну кампанію "Ліги" на виборах до Європарламенту.

Йшлося лише про 3 мільйони євро. Чи це багато, чи мало – неважливо.

Важливим є інший аспект – з якою впевненістю обидві сторони проводили перемовини.

Італійських журналістів уже не раз цікавило, що робить Маттео Сальвіні під час своїх візитів до Росії. Проте якщо раніше він був лише представником партії, то наразі він є віце-прем’єром держави-засновниці ЄС.

Отже, спробуємо проаналізувати кроки "Ліги"…

В першу чергу, йдеться про відвідування конференції Confindustria Russia 17 жовтня 2018 року. Іще тоді італійські журналісти не могли до самого кінця зрозуміти протокольні заходи Маттео Сальвіні, адже тоді очільник "Ліги" просто зник із їхнього "радару" на 12 годин без відповідних пояснень його служби.

Популісти, єднайтеся: чи отримають скептики "золоту акцію" Європарламенту

Італійські журналісти вказують, що саме 17 жовтня 2018 року й відбулася зустріч Маттео Сальвіні з віце-прем'єром РФ Козаком, хоча його офіс уже написав спростування факту такої зустрічі.

"Допомога" Кремля полягає не тільки у фінансуванні діяльності політичних партій, а й у вплив на вироблення спільної стратегії, тактики в організації пропагандистських кампаній.

Цікаво, що саме напередодні публікації статті Тіціана та Верджіне державний телеканал Rai2 у прайм-тайм показав інтерв’ю з російським пропагандистом Александром Дугіним.

Припущення про особливі відносини між партіями "Ліга" та "Єдина Росія" також не нові. Ще у 2017 році Фабіо Сапеттіні та Андреа Табаккіні опублікували книгу "Від Понтіди до Москви: угоди між Путіним та Ліга Норд", в якій посилалися на меморандум про співпрацю між цими партіями.

Зокрема, сторони взяли на себе зобов’язання протягом п'яти років обмінюватиcя інформацією з таких питань: від двосторонніх відносин до аспектів міжнародної політики, особливу увагу приділяючи молоді та економічному розвитку.

Гра на підвищення ставок

Варто додати, що зв'язок із росіянами – не єдина темна пляма партії "Ліга".

Проти неї вже відкрито декілька проваджень про "оборудки" із партійними коштами у прокуратурах Бергамо, Генуї та Рима.

По-перше, йдеться про 48,9 млн євро, які партія "Ліга Норд" не задекларувала протягом виборчих кампаній 2008-2010 років. Саме через це Умберто Боссі, засновник партії "Ліга Норд", подав у відставку через звинувачення в корупції.

Крім того, також згадаємо провадження про 300 тисяч євро, які партія "Ліга" отримала через громадську організацію "Більше голосів" (якою керує фінансист команди "Ліга" Джуліо Чентемеро), але не відобразила у своїй партійній документації.

Втім, численні скандали поки не вплинули на партійні плани. "Ліга", як і раніше, проводить агресивні виборчі кампанії, не зупиняючись перед порушенням законодавства.

24 лютого на Сардинії відбулися регіональні вибори. Екзит-поли пророкують успіх таким кандидатам: від правоцентристів – Крістіан Солінас, від лівоцентристів – Массімо Дзедда, а від "Руху 5 зірок" – Франческо Дезогус. Підрахунок голосів розпочався лише сьогодні, 25 лютого.

То у чому ж тут епатаж? У центрі уваги – знову Маттео Сальвіні.

Звісно, підтримка власного кандидата віце-прем’єром – це велика перевага. І Крістіан Солінас дійсно має шанси на успіх у цьому регіоні.

Проте звертає увагу, як саме Сальвіні намагається завойовувати прихильність італійців регіон за регіоном, не зважаючи на загальноприйняті правила.

Він знову порушує правило виборчої тиші: після регіональних виборів в Абруццо (10 лютого) лідер "Ліги" закликає проголосувати саме у день регіональних виборів на Сардинії.

Ці повідомлення поширюються з його профілів у соціальних мережах та лунають власними заявами під час зустрічі з виборцями.

Колишній прем'єр-міністр Італії Енріко Летта висловив протест таким діям колеги: "Чи я єдиний, хто вважає це недостойним?".

 

Автор: Вікторія Вдовиченко,

кандидат історичних наук,

асоційований експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.