Коли ж нарешті почнеться асоціація?

П'ятниця, 11 липня 2014, 08:40 — Володимир Притула, МЦПД

27 червня Україна підписала багатостраждальну Угоду про асоціацію з ЄС. Здійснилося. Українське суспільство видихнуло з полегшенням.

Але тепер нам потрібно ратифікувати Угоду. А тут політична воля керівництва держави кудись "зникла".

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявляє, що погодження законопроекту про ратифікацію займе декілька тижнів. Чому? Адже законопроект виглядатиме дуже просто. Там буде одне речення: "Угоду…(далі йде її повна назва)... – ратифікувати". І все!

Сама по собі Угода також вже давно готова і погоджена українськими органами влади, інакше ми не змогли б її підписати…

Українське керівництво заявляє, що треба внести до Ради ще й програму імплементації Угоди, хоча затверджувати такі документи – це компетенція уряду, а не парламенту. Про це говорить усе експертне середовище.

Програма імплементації Угоди має затверджуватися на рівні уряду, це випливає з положень Конституції України, де чітко визначені повноваження гілок влади.

Відповідно до п. 5 ст. 85 основного закону, Верховна рада визначає засади зовнішньої і внутрішньої політики. І саме це передбачено законом "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики". Все, крапка.  А імплементація, тобто виконання, належить до повноважень виконавчої гілки влади, тобто уряду.

І не потрібно вигадувати велосипед, ускладнюючи процедуру.

Та навіть якби програма імплементації затверджувалася законом (що було б неконституційно за визначенням), у нас ще лишався би час на її підготовку чи доопрацювання, адже після ратифікації Угода "набирає чинності в перший день другого місяця, що настає після дати здачі на зберігання останнього документа про ратифікацію або схвалення" (п. 2 ст. 486 Угоди).

Тобто нині не вистачає, перш за все, бажання.

Що ж хоче приховати влада, затягуючи ратифікацію? Пан Клімкін вважає, що нічого, – це просто бюрократичний процес. Але ж Молдові, яка підписала угоду, подібну до української, вдалося пройти процес ратифікації досить швидко – впоралися за кілька днів!

Імовірно, насправді метою затягування є підвищення ставок у переговорах з Росією. Але чи прийнятно це з огляду хоча б на смерті на Майдані?!

Що ж може статися у випадку подальшого затягування?

1 листопада спливає термін дії односторонніх торговельних преференцій ЄС, які відкривають європейський ринок для українських товарів. А до того ми маємо завершити процес обміну ратифікаційними грамотами з Євросоюзом.

Якщо не встигнемо, пільги можуть бути скасовані.

З економічної точки зору для вітчизняного виробника це може стати значним ударом.

А ще це – іміджевий удар по українській владі, яка постійно декларує курс на європейську інтеграцію, а насправді – просто імітує його.

Експертна спільнота одностайна – ратифікувати Угоду потрібно негайно. МЗС має внести законопроект про ратифікацію на розгляд президента. Після цього глава держави передає його до Верховної ради. І вже на найближчому пленарному тижні, а це 22–25 липня, парламент має схвалити цей закон.

Подальше зволікання української влади з ратифікацією є неприпустимим хоча б з погляду моралі. За що ж тоді гинули люди на Майдані?  

Безумовно, програму імплементації Угоди про асоціацію треба схвалювати, але робити це слід на рівні уряду, актом Кабінету міністрів.

Не хотів би проводити паралелі чи порівнювати, але громадянське суспільство не пробачить нинішній владі затягування ратифікації, як не пробачило Януковичу відмову від підписання Угоди.

 

Автор:

Володимир Притула,
директор програм з європейської інтеграції
Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.