Британія надає допомогу для розвитку бізнесу в Україні

Середа, 11 листопада 2015, 11:23 — Десмонд Свейн, уряд Великої Британії
Фото unitingtocombatntds.org

З часів "Революції гідності" Британія стоїть пліч-о-пліч з українським народом. На тлі конфлікту на сході України та незаконної анексії Криму я хочу чітко наголосити, що ми як ніколи консолідовані у нашому зобов’язанні допомогти владі України модернізувати країну. 

Незважаючи на численні кризи в різних частинах світу, ми не повинні заплющувати очі на ситуацію в Україні. Підтримувати народ України необхідно.

Майже два роки тому люди вийшли на мирні демонстрації, вимагаючи кращого майбутнього та тісніших зв’язків з Євросоюзом. Українці прагнуть безпеки та процвітання, і Сполучене Королівство та ЄС зацікавлені в тому, щоб допомогти їм втілити ці прагнення.

Ми вже відіграємо нашу роль.

Британський уряд оголосив про надання гуманітарної допомоги на суму понад $20 млн для забезпечення потреб найбільш вразливих груп громадян, які постраждали від подій на сході та в Криму. Британська допомога розрахована на понад 600 тисяч громадян, із них 300 тисяч отримають медичну допомогу, 200 тисяч – ліки та медпрепарати, 25 тисяч – тимчасове житло, 25 тисяч – грошові гранти для невідкладних потреб та 20 тисяч – послуги з репродуктивного здоров’я.

Надання гуманітарної допомоги було би неможливим без відданості та підтримки місцевих неурядових організацій і волонтерів, які взяли на себе найбільший тягар підтримки.

Я хочу подякувати всім їм за їхні зусилля.

Згідно з останніми оцінками ООН, в Україні налічується понад 5 млн. людей, які потребують підтримки як на підконтрольних, так і на непідконтрольних територіях України. Це той виклик, який має прийняти українська влада, опікуючись своїми громадянами, де б вони не були.

Це означає забезпечення безперешкодного доступу для цивільного населення та наших гуманітарних партнерів.

Окрім того, це вимагає, щоб новостворене Державне агентство України з питань відновлення Донбасу, що являє собою урядовий координаційний механізм з гуманітарних питань, працювало ефективно за підтримки всіх відповідних владних структур.

Я також закликаю всіх відповідальних на підконтрольних сепаратистам територіях дозволити гуманітарним організаціям безперешкодно працювати там з огляду на зиму, що наближається.

Британія готова підтримати Україну у цих зусиллях і нагадати всім і кожному про труднощі, з якими зіткнулися багато українців.

З цією метою ми організовуємо фотовиставку на Софійській площі у Києві, присвячену історіям і сподіванням людей, які були змушені виїхати з зони конфлікту (фотовиставка працюватиме з 12 по 18 листопада - ЄвроПравда).

Гуманітарна ситуація – це не єдиний виклик, що постав перед Україною. Країна намагається запровадити низку радикальних економічних і управлінських реформ, які виведуть її на новий шлях розвитку.

Ми відмічаємо певний поступ. Зокрема, ми вітаємо запуск урядового механізму відстеження прогресу реформ, зміни, запровадженні Національним банком у банківському секторі, а також початок роботи Національного антикорупційного бюро.

Британія вже надала технічну допомогу на суму $15 млн і буде продовжувати підтримувати ці зусилля в майбутньому.

Однак, цілком справедливо, що громадські активісти та ширші кола громадськості вимагають більшого, а особливо в царині боротьби з корупцією, що є одним із найбільших бар’єрів на шляху до стабільної, успішної та безпечної України, за яку боровся Майдан.

Так, наприклад, конче необхідно, щоб новий антикорупційний прокурор був обраний через чесний і прозорий конкурс та мав навички, досвід і ресурси, які б дозволяли йому розслідувати корупційні справи без жодного політичного втручання.

Україна вступає в період реконструкції та відродження. Сполучене Королівство пишається бути партнером України у цій справі.

У співпраці з управлінням Верховного комісару ООН з прав людини ми вже підтримали надання правової допомоги майже 4 тис. українських громадян, які постраждали від конфлікту. Ми також надали юридичні консультації українській владі щодо застосування міжнародного гуманітарного права і надали технічну допомогу новоутвореному Держагентству з питань відновлення Донбасу.

Ми будемо робити більше.

Радий повідомити, що Велика Британія надасть додаткові $1,5 млн для програми працевлаштування та розвитку бізнесу.

Ця програма передбачає підтримку 90 підприємств малого та середнього бізнесу, створення 250 робочих місць у 8 регіонах України та проведення навчання з підприємництва для 500 слухачів.     

Детальнішу інформацію про цю допомогу я надам 12 листопада, у своєму виступі на Софійській площі.

Наступні тижні та місяці будуть дуже важливими для майбутнього України. Уряд, політичні партії та громадянське суспільство мають використати цей шанс для налагодження конструктивної співпраці задля успіху всіх.

Велика Британія готова підтримувати ці зусилля.

 

Автор: Десмонд Свейн,

міністр міжнародного розвитку Великої Британії

спеціально для Європейської правди

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.