Єреван проголосував за новий парламент: що показали вибори у столиці Вірменії

Вівторок, 25 вересня 2018, 16:32 — , Європейська правда

23 вересня до Вірменії повернулися вибори.

Принаймні, саме так більшість спостерігачів оцінили вибори Ради старійшин (міської ради) Єревана. Вперше за довгі роки вибори не супроводжувались ані фальсифікаціями, ані побиттям незгодних.

"На цих виборах немає тієї практики, яка була в минулому: людей не привозять на голосування "Газелями" і маршрутками. Але я сподіваюся, що виборці все одно прийдуть на дільниці. Це унікальні вибори, і вони унікальні тим, що саме вибір людей вплине на результат", – заявив прем'єр-міністр Нікол Пашинян.

Не менш важливими є і політичні наслідки столичних виборів. Блок Нікола Пашиняна "Мій крок" отримав 81% голосів. А це означає, що він автоматично отримує і пост мера Єревана. Ним стане перший номер списку, комедійний актор Гайк Марутян, який також брав активну участь у недавніх протестах.

Ложкою дьогтю для переможців стала низька явка – менше 50%.

Втім, це можна пояснити відсутністю голосувань "мертвих душ", а також великою кількістю єреванців, які працюють за кордоном.

Втім, ще однією причиною такої низької явки (а також і колосального результату партії-переможниці) стала відмова опозиції від участі у виборах. Зокрема, так вчинила Республіканська партія Вірменії екс-президента Сержа Саргсяна. Свою відмову там пояснили незгодою з "розділенням країни на чорних і білих".

Вірменія розпочинає сезон посадок: за що арештували екс-президента

До міської ради пройшли ще дві партії, обидві – нинішні політичні союзники прем'єра. 7% взяла "Забезпечена Вірменія" олігарха Гагіка Царукяна. Ще 5% жителів Єревана віддали голоси блоку "Луйс". Серед партій, що увійшли до нього – ліберальна "Елк", вихідцем з якої і є Пашинян (а роком раніше саме нинішнього прем'єра "Елк" висував на посаду мера Єревана).

Тривалий час провівши в опозиції, зараз "Елк" отримала найбільшу кількість портфелів у новому уряді. Водночас керівник "Забезпеченої Вірменії" задіяв для реклами своєї політичної сили всі наявні медіа-ресурси.

Та цього разу ні адміністративний, ні медіа-фактори не спрацювали.

Столичні вибори показали, що крім втоми від старої влади, існує втома і від старої опозиції.

Особливо сильним ударом цей результат став для Гагіка Царукяна. 7% голосів в Єревані показали, що і на загальнонаціональних виборах йому буде вкрай складно розраховувати на результат, який принесе йому "золоту акцію" при формуванні нового уряду.

Показово, як за підсумками цієї перемоги змінилася риторика самого Пашиняна. Ще кілька днів тому, відповідаючи на запитання, коли ж будуть проведені дострокові парламентські вибори, він казав, що, швидше за все, наступної весни, а може й у червні.

Вірменія розпочинає сезон посадок: за що арештували екс-президента

Натомість тепер він наполягає на негайному початку переговорів про умови перевиборів. Так, щоби встигнути оновити парламент до кінця року. Без цього, за словами прем'єра, Вірменія втрачає інвестиції і відкладає економічні реформи. "Структура нашої економіки не дає приводів для оптимізму, і часу для розкачки немає", – зазначив Нікол Пашинян.

Вибори в Єревані важливі не лише тому, що це перше волевиявлення після зміни влади. В Єревані живе більш як третина громадян Вірменії, а тому такий яскравий успіх "Мого кроку" дозволяє сміливо прогнозувати абсолютну перемогу партії прем'єра і на загальнонаціональному рівні.

Останнє має суттєво зміцнити переговорні позиції Пашиняна на консультаціях про механізми розпуску парламенту.

Варто нагадати, що недавній арешт (нехай і нетривалий) екс-президента Роберта Кочаряна на деякий час консолідував противників нової влади. Демонстрацією їхніх можливостей стала публікація 11 вересня запису телефонних розмов директора Служби національної безпеки Вірменії Артура Ванецяна і начальника Спеціальної слідчої служби Сасуна Хачатряна. Силовики обговорювали арешт Кочаряна, а також кримінальні справи, порушені проти генсека ОДКБ Юрія Хачатурова і колишнього міністра оборони Мікаела Арутюняна.

Також перемогою старої влади стала відверта підтримка Кочаряна з Кремля – ​​аж до особистих поздоровлень Владіміра Путіна з днем ​​народження.

Як показали столичні вибори, похитнути популярність нового прем'єра не вдалося. "Перемога блоку "Мій крок" демонструє, що контрреволюція у Вірменії неможлива, і всі твердження про якісь сили, здатні на це, – безпідставні й порожні", – заявив з цього приводу сам Пашинян.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.