Конгресмени США просять Францію не продавати бойові кораблі Росії

Четвер, 29 травня 2014, 17:53

Група конгресменів США закликає Францію відмовитись продавати Росії військові кораблі класу Mistral, які можуть перевозити 16 гелікоптерів, чотири літаки, 60 бойових машин, 13 танків та 700 солдатів.

Натомість американці пропонують НАТО перекупити або взяти їх в оренду, передає BBC

Конгресмени переконані, що "це стане сильним сигналом президенту Путіну, що союзники по НАТО не збираються терпіти або толерувати його безумним крокам", - цитує Рейтерс лист конгресменів до генерального секретаря НАТО Андреса фон Расмуссена.

В числі тих хто підписався у зверненні до генсека НАТО – глава комітета закордонних справ палати представників Еліот Енгель, глава делегації США в парламентській асамблеї НАТО Майкл Тернер, глава підкомітета з європейських справ Вільям Кітінг.

До кінця року згідно контракту Москва отримає перший корабель під назвою "Владивосток".  "Севастополь" - це другий корабель, який Росія отримає до 2016 року і він буде знаходитись в однойменному місті.

Представники конгресу США та їхні європейські партнери закликають Париж переглянути умови контракту продажу високотехнологічної воєнної техніки Росії як відповідь на анексію Крима  та втручання у внутрішні справи України.

В свою чергу Франція заявила, що угода все таки відбудеться, оскільки від розірвання контракту "Париж втратить більше як Москва. Загальна вартість контракту становить $ 1.66 мільярдів і створено 1000 робочих місць і в планах передбачено розширення виробництва", - передає Рейтерс.

Нагадаємо, США і Євросоюз неодноразово заявляли про введення в дію санкцій проти Росії з причини анексії Крима та сприяння військовій агресії на Сході України, що могло зірвати вибори Президента України. Говорилось неодноразово про санкції військового характеру, які заключались в тому, щоб не допускати Росію до високотехнологічних військових розробок НАТО.

Раніше, контракт на виробництво і постачання кораблів Mistral бул підписано в рамках Міжнародного економічного форуму в Санк-Петербурзі 17 червня 2011 року. це був перший договір на придбання військової техніки на Заході з часів розпаду Радянського Союзу. 

Завдяки цій угоді, Росія отримала доступ до передових військових технологій, що викликало негативну реакцію з боку країн-членів НАТО. Незважаючи на це, екс-президент Франції Ніколя Саркозі високо відзначив підписання угоди на продаж кораблів як свідоцтво завершення холодної війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.