Сьогодні в Берліні відбудеться третій раунд переговорів РФ-ЄС-Україна по газовим питанням

П'ятниця, 30 травня 2014, 10:08

Третій раунд переговорів Росія-Європейський Союз-Україна по газовим питанням відбудеться, як і планувалося, в Берліні 30 травня.

Передбачається, що попередньо цього ж дня відбудеться зустріч російської делегації, очолюваної міністром енергетики Александром Новаком, з єврокомісаром Гюнтером Еттінгером. Після цього відбудеться тристороння зустріч РФ-ЄС-Україна.

Нагадаємо, що за результатами попередніх переговорів, котрі пройшли 26 травня в Берліні, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив, що пакетна пропозиція України прийнята не була, однак було підтримано пропозицію Єврокомісії зробити перерву до середи, 28 травня. Водночас, згідно до російської сторони, сторони обговорили умови виплат в розмірі $2,5. Зокрема, міністр енергетики РФ Александр Новак заявив, що $2 млрд (борг станом на кінець квітня) "Нафтогаз України" повинен виплатити до кінця поточного тижня, а додаткові $500 млн. – за поставки в травня до 7 червня.

28 травня Продан заявив, що Україна зможе оплачувати рахунки російського "Газпрому" тільки після того, як буде узгоджена тимчасова ціна на газ на рівні $268,5 за 1 тис. кубометрів, котра буде діяти до врегулювання суперечностей між сторонами.

Після цього, Міністерство енергетики РФ повідомило, що обговорення поставок газу до України стане можливим тільки після повної оплати боргу "Газпрому" відповідно до домовленостей 26 травня.

"Потрібно, щоб рахунки були оплаченими, а ціни – справедливими", заявив Єврокомісар Еттінгер, котрий виступає посередником у цих переговорах. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.