Європейський Центробанк націлений на стримування ризиків, пов'язаних з затяжної інфляцією

Вівторок, 10 червня 2014, 13:12

Європейський центральний банк (ЄЦБ) націлений на стримування будь-яких ризиків, які може представляти собою тривала інфляція для цінової стабільності і відновлення економіки єврозони, заявив 10 червня член правління ЄЦБ) і голова Центробанку Фінляндії Ерккі Ліїканен, передає Інтерфакс.

"Ми усвідомлюємо ризики, які затяжна інфляція несе в собі для цінової стабільності і економічного підйому", - цитує Э.Лииканена Market Watch.

Дії, вжиті ЄЦБ минулого тижня, показують "рішучість Центробанку і його здатність діяти".

Як повідомлялося, за підсумками засідання 5 червня ЄЦБ знизив базову процентну ставку за кредитами з 0,25% до 0,15% річних, оновивши рекордно низький рівень. Ставка за депозитами вперше в історії валютного блоку стала негативною - вона була зменшена з нуля до мінус 0,1%. При цьому банк змінив ставку за маржинальними кредитами з 0,75% до 0,4% - більше, ніж очікував ринок.

В ході прес-конференції за підсумками засідання голова ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що ЄЦБ проведе кілька раундів програми цільового довгострокового кредитування під фіксовану процентну ставку, і повідомив про роботу з підготовки до кількісного пом'якшення.

За словами Э.Лииканена, обіцянка ЄЦБ банкам видавати дешеві кредити в необхідних їм обсягах до кінця 2016 року показує "рішучість Центробанку зберігати стимулювання монетарної політики з урахуванням поточного прогнозу інфляції".

Споживчі ціни в єврозоні в травні 2014 року зросли на 0,5% щодо того ж місяця минулого року, що відповідає рівню березня - мінімального з жовтня 2009 року, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу. Таким чином, інфляція в регіоні сповільнилася в порівнянні з квітневими 0,7%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.