Єврокомісія "мотивує" Україну сплатити газовий борг Росії - єврокомісар

Середа, 11 червня 2014, 11:30

Єврокомісія буде "мотивувати" українську сторону погасити борг за постачання російського газу, заявив журналістам 11 червня єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер перед черговим раундом тристоронніх переговорів Росія-Україна-ЄС, передає Інтерфакс.

Відповідаючи на питання, чи буде він наполягати, щоб Україна заплатила за боргами, Геттінгер сказав: "Мотивувати. Не наполягати. Я посередник, можу тільки мотивувати".

Єврокомісар висловив думку, що сторони рухаються назустріч один одному.

Перед тристоронніми переговорами в Єврокомісії, були намічені також двосторонні консультації.

10 червня зранку після чергового раунду переговорів міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що російська сторона наполягає на сплаті Україною до 10 червня заборгованості за поставлений у листопаді-грудні 2013 р. газ у розмірі 1 млрд. 451 доларів США, а також 500 млн за квітень і травень 2014 року.

Однак українська сорона напоглягає на зниженні ціни за блакитне паливо, про це, неодноразово наголошував міністр енергетики України Юрій Продан. "Ми хочемо домогтися встановлення економічно обґрунтованої ціни на російський газ для України у розмірі 268, 5 доларів за тисячу кубометрів", - йдеться в повідомленні Міненерго України.

Нагадаємо, що "Газпром" з квітня вирішив скасувати всі пільги на поставки газу Україні. В результаті ціна на російський газ з квітня 2014 року збільшилася до 485 дол. за тисячу кубометрів з 268,5 дол. у першому кварталі цього року. При цьому глава "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що в червні борг України за поставлений газ досягне 5,2 млрд дол, передає УНІАН. Одночасно рісяни вимагають від української сторони заплатити спершу борг, а вже потім говорити про знижку.

Вже 30 травня управління зв`язків із громадськістю НАК "Нафтогаз України" повідомило, що перерахувало "Газпрому" 786,3 млн дол. у рахунок оплати за природний газ, імпортований у лютому-березні 2014 року за ціною 286,5 дол. за тисячу кубометрів, яку НАК не оспорювала.

На даний момент у Брюсселі тривають тристорронні переговори Україна-Росія-ЄС, де сторони хочуть вирішити спірне газове питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.