Томбінський: структура української економіки може вимагати серйозних змін

Четвер, 12 червня 2014, 10:20

Інтеграція України в економічну систему Європейського союзу може вимагати істотної зміни в галузях української економіки.

12 червня виступаючи на круглому столі "Імплементація Угоди про асоціацію: з чого починати?", посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський провів паралель з тими зміни, які зазнали в останні десятиліття економіки європейських країн.

"У Німеччині повністю зникли шахти як сектор економіки. У Франції більше немає шахт. Але це довгий процес. Потрібно не тільки час, потрібні гроші і потрібні знання (як проводити такі реформи)", - заявив посол.

Він визнав, що така реформа вимагає значних капіталовкладень.

"Ви не можете просто закрити містоутворююче підприємство, навіть якщо воно збиткове і дотаційне. Потрібно запропонувати людям альтернативу. І тут ми впираємося в питання бізнес-клімату", - сказав дипломат, зазначивши важливість розвитку кредитування, підтримки малого і середнього бізнесу, які могли б компенсувати втрату робочих місць.

Починати адаптацію економіки до існуючим світовим і європейським реаліям слід вже зараз, вважає посол.

"Час підписання є важливим, тому що відкриває шлях до ратифікації (Угоди про асоціацію). Але нічого не заважає українському уряду вже зараз проводити зміни. Адже напрям вже визначено, немає необхідності чекати формального підписання", - сказав Ян Томбінський.

Посла підтримав авторитетний європейський експерт Майкл Еммерсон: "Українська влада повинна прийняти Угоду не шляхом прийняття ратифікаційного закону, а шляхом його імплементації на практиці", - сказав Еммерсон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.