Португалія відмовляється від фінансової допомоги "трійки"

П'ятниця, 13 червня 2014, 11:27

Конституційний суд Португалії відхилив пропозицію уряду щодо чергових заходів урізання витрат бюджету і цим рішенням унеможливив отримати останній транш від кредиторів "трійки" у розмірі 1,7 млрд. євро.

Міністр Португалії Марія Луїс Альбукверк не очікувала такого рішення. Вона заявила, що не знає як далі діяти, адже заходи з урізання бюджетних витрат та зменшення зовнішнього боргу була однією з вимог кредиторів.

"Зараз Уряд не певний, які саме методи потрібні. Ми будемо вивчати кожен, хоча мушу сказати, що ми не очікували такого рішення суду", - заявила міністр фінансів Португалії, цитує міністра The Portugal News.

Конституційний суд Португалії виступив проти зменшення зарплат в державному секторі громадянам, які заробляють більше ніж 675 євро на місяць, а також заборонив урізати 6% від суми соціальних виплат хворим та безробітнім. Такі заходи влада хотіла запровадити опираючись на домовленість з кредиторами "трійки". Це була одна з можливостей, яка відкривала двері кредиту "тріки" в розмірі 1,7 млрд. євро.

Як одни з механізмів виправити ситуацію уряд країни збирається підвищити ПДВ, проте, як пишуть португальські експерти, таке рішення може теж зустріти негативну оцінку як в суспільстві так і в судових інституціях.

Попри все, міжнародне рейтингове агентство Fitch повідомило, що Португалія ефективно впроваджує заходи по зменшенні бюджетного дефіциту і прогнозує зростання економіки на 1,3% цього року та 1,5% наступного.

Раніше ЄвроПравда повідомляла, що за останній квартал в Португалії зростає промвиробництво на 6,7%, що перевищило очікування експертів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.