ЄСПЛ зобов'язав Росію повернути викрадених дітей. Вони їдуть до України

оновлено
Субота, 14 червня 2014, 11:07

У п'ятницю, 13 червня Європейський суд з прав людини прийняв термінове рішення про "тимчасові заходи" у справі за позовом України на адресу РФ. ЄСПЛ зажадав від Росії негайно повернути в Україну дітей-сиріт та їх вихователів, захоплених 12 червня в місті Сніжне Донецької області та незаконно переправлених в РФ.

Про це повідомила в суботу прес-служба Мін'юсту, яку цитує Інтерфакс.

В ЄСПЛ даній справі надано статус пріоритетної, що дозволило прийняти рішення про тимчасові заходи настільки оперативно.

Дане рішення зобов'язує Росію до 17 червня надати в Страсбург пояснення про обставини, що супроводжували незаконне перетинання кордону Росії автобусом із захопленими дітьми-сиротами та їх вихователями.

"ЄСПЛ продовжить розгляд цієї справи в частині співпраці Російської Федерації з терористами, які незаконно вивезли українських дітей-сиріт і утримували їх більше доби на території сусідньої держави", - підкреслив міністр юстиції Павло Петренко.

Також у суботу стало відомо, що Росія вже виконала припис ЄСПЛ. Спершу було повідомлено, що захоплені діти та супроводжуючі їх особи вилетіли літаком з Ростова-на-Дону в Дніпропетровськ, пізніше МЗС поширив нову інформацію, згідно якої діти повертаються до України автобусом в супроводу українського генконсула в Ростові-на-Дону.

Як повідомлялося раніше, 12 червня вранці з міста Сніжно го на оздоровлення у Дніпропетровську область на автобусі виїхали 25 вихованців Сніжнянського дитячого будинку. На виїзді з міста автобус, який рухався у супроводі автомобіля ДАІ, був зупинений. Машина ДАІ була відрізана озброєними терористами "ДНР", а автобус - захоплений.

Пізніше російські прикордонники безперешкодно пропустили автобуси з дітьми і супроводжуючих їх терористів на територію РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.