Баварія хоче створити державний резерв газу Німеччини

Понеділок, 16 червня 2014, 09:49

Баварія вимагає в уряду ФРН створити державний резерв природного газу, щоб зменшувати залежнісь від російського Газпрому. Німці побоюються активності Газпрому, який має намір купити національні сховища газу. В такий спосіб, переконують баварці, росіяни хочуть конролювати газотранспортну систему Німеччини, повідомляє агентство Bloomberg.

"Іноземні компанії скуповують газові сховища і потенційно претендують на контроль стратегічних газових активів", - йдеться в повідомленні баварського міністра економіки Ільзе Айгнер.

Причиною звернення міністра економіки Баварії стало те, що баварські компанії Linde AG, Siemens AG (SIE) and Bayerische Motoren Werke AG (BMW) негативно відреагували на намагання Газпрому взяти під контроль компанію Wingas GmbH, яка володії 20% газосховищ Німеччини.

Однак в мінекономіки НІмеччини повідомили, що держава контролює національні газові активи і нікому в повний контроль не віддасть, проте "готва дискутувати щодо цього питання", наголосилі в мінекономіки Німеччини.

Раніше ЄвроПравда повідомляла, що енергетичні компанії НІмеччини шукають інвесторів та покупців, задля реструктиризації своїх боргів. Зокрема в березні друга за ринковою ціною енергетична компанія Німеччини погодилася продати свій підрозділ RWE Dea за близько 4,5 млрд. євро групі російського мільярдера Михайла Фрідмана. 

Проте міністерство економіки Німеччини заявило, що почало розслідування запланованого продажу компанією RWE AG її підрозділу з видобутку нафти й газу групі російських інвесторів. В Мінекономіки Німеччини зокрема вивчають чи не суперечитиме угода стратегічному інтересу держави, повідомляє Українська енергетика.

Німеччина має в своєму розпорядженні сховищами, здатними прийняти близько 21 млрд кубометрів природного газу, що становить приблизно 20% річної потреби країни, заявив представник міністерства економіки ФРН Адріан Точев. За сумарним обсягом газосховищ Німеччина знаходиться на четвертому місці в світі.

Німеччина є найбільшим споживачем електроенергії в Європі і займає 7-е місце в світі за цим показником. Поставки з Росії покривають приблизно третина німецького попиту на нафту і газ. У 2013 році Німеччина витратила близько 29 млрд євро на закупівлі нафти і газу у РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.