ЄЦБ може вдатися до викупу ABS протягом року - експерти

Понеділок, 16 червня 2014, 12:06

Європейський центральний банк (ЄЦБ) незабаром зробить більш серйозні кроки для запобігання дефляції в єврозоні, вважають експерти, опитані агентством Bloomberg, повідомляє Інтерфакс.

5 червня ЄЦБ знизив базову процентну ставку за кредитами з 0,25% до 0,15% річних, оновивши рекордно низький рівень. Ставка по депозитах вперше в історії валютного блоку стала негативною - вона була зменшена з нуля до мінус 0,1%. При цьому банк змінив ставку по маржинальним кредитами з 0,75% до 0,4% - більше, ніж очікував ринок.

Ці кроки стануть кінцем традиційних заходів кредитно-грошової політики ЄЦБ, і протягом року Центробанк вдасться до викупу цінних паперів, забезпечених активами (ABS), вважає понад 75% опитаних Bloomberg аналітиків.

Більшість експертів також очікує, що ЄЦБ збереже основні процентні ставки на нинішніх рівнях, принаймні, до кінця 2016 року. При цьому економісти розходяться в думках про те, чи вдасться Центробанк до широкомасштабного викупу активів.

У ході прес-конференції за підсумками засідання, що відбулося 5 червня, глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що Центробанк проведе кілька раундів програми цільового довгострокового кредитування під фіксовану процентну ставку, і повідомив про роботу з підготовки до кількісного пом'якшення.

"Очевидно, що наступним кроком буде кількісне стимулювання (QE), яке буде виражатися у викупі ABS, а вже потім, у разі потреби, ЄЦБ вдасться до повномасштабного QE, тобто, викупу держоблігацій, - відзначає головний економіст Merrion Capital в Дубліні Алан Маккуейд . - Сенсу в подальшому зниженні ставок просто немає ".

31 з 33 експертів, що брали участь в опитуванні Bloomberg, очікує, що ЄЦБ вдасться до викупу ABS, причому 28 респондентів прогнозують, що це трапиться до червня 2015 року.

14 аналітиків очікують, що ЄЦБ вдасться до повномасштабного QE "в якийсь момент", 10 - до середини наступного року.

Незважаючи на те, що Драг неодноразово заявляв про "одноголосну" підтримку нетрадиційних заходів кредитно-грошової політики керівниками ЄЦБ, член правління європейського Центробанку Бенуа Кере минулого тижня дав зрозуміти, що поки не бачить необхідності в QE.

"Зараз це не потрібно, оскільки дефляції в єврозоні немає, і ми глибоко впевнені, що ухвалені нами рішення є адекватними в умовах низької інфляції, - заявив він. - Поки дуже рано обговорювати наші наступні кроки".

Водночас член ради керуючих ЄЦБ Йенс Вайдманн попередив, що QE може стати "солодкою отрутою" для держав єврозони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.