ЄС готовий до відключення Россією газу

Понеділок, 16 червня 2014, 19:24

Для забезпечення надійного постачання Європейському Союзу російського газу майбутньої зими необхідно до кінця літа закачати до сховищ в Україні 18-20 млрд куб. м, повідомила офіційний представник Єврокомісії Сабіне Бергер.

За її словами, "є сигнали" про те, що російська сторона готова повернутися за стіл тристоронніх переговорів щодо газу. "Ми перебуваємо на стадії консультацій. Ми сподіваємося їх незабаром продовжити у тристоронньому форматі", - пояснила Бергер.

Пояснюючи, чому в Європейській Комісії досить спокійно сприйнято повідомлення про призупинення постачань російського газу України, вона зазначила, що ситуація із забезпеченням Європейського Союзу газом змінилася з 2009 року. Тепер існує внутрішній газотранспортний зв'язок ЄС, налагоджено технології реверсивних постачань газу. 28 травня було ухвалено стратегію енергетичної безпеки ЄС, яка передбачає нові додаткові заходи, її розгляне Європейська Рада.

Коментуючи прохання української сторони про збільшення реверсивних постачань газу зі Словаччини, вона зазначила, що це питання перебуває на підготовчій стадії, про обсяги та ціну мають домовлятися відповідні підприємства, але Єврокомісія шукає таке рішення, яке дало б змогу цим шляхом поставити зі Словаччини в Україну до 8 млрд куб. м.

На брифінгу представники Єврокомісії вкотре підтвердили, що Україна може розплачуватися за енергію за рахунок пакета макроекономічної допомоги ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: