Юнкер відкинув план реформ Єврокомісії, запропонований Камероном

Вівторок, 17 червня 2014, 11:11

Ведучий кандидат на посаду президента Європейської комісії, Жан-Клод Юнкер, відкинув прохання прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона зробити  наступного британського комісара відповідальним за цілий "кластер" ключових портфелів, повідомляє  EurActiv.

Камерон, який виступає в опозиції до Юнкера, попросив минулого тижня надати майбутньому британському  комісару пост віце-президента Єврокомісії, відповідального за нагляд за цілим "кластером" ключових питань, таких як  внутрішній ринок, конкуренція, торгівля та енергетика.

Крім того, Лондон хоче бачити британського громадянина  на стратегічній посаді Генерального секретаря комісії. Пропозиція була представлена як компроміс, за якого Камерон змирився б з призначенням Юнкера на посаду президента Комісії.

Однак, за словами джерел EurActiv, Юнкер відкинув пропозицію Камерона, в той час як канцлер Німеччини Ангела Меркель, як повідомляється, наполягає на вирішенні питання кваліфікованою більшістю голосів у Раді, в якій Камерон, як очікується, програє.

Нагадаємо, що принаймні, 55% країн ЄС, які представляють не менше 65% населення, необхідно для отримання кваліфікованої більшості. Це поріг, який легко досягається і без участі Великобританії і деяких інших країн, що підтримують Лондон.

Позиція Юнкера, швидше за все, сподобається більшості лідерів ЄС, які бояться, що уповноважений по "кластерах" може затьмарити їхніх національних представників.

Т.зв. "кластери" дадуть майбутньому "супер-комісару" статус чотирьох або навіть п'яти уповноважених, в той час як інші стануть молодшими уповноваженими. Молодший комісар буде підзвітний  як президенту Комісії, так і відповідному "кластерному комісару".

На думку прихильників "кластерних уповноважених" деякі молодші члени Комісії навіть не мусять мати свого штабу, до складу якого зазвичай входить близько 30 осіб.

Хоча деякі малі країни ЄС можуть прийняти статус "молодших уповноважених", великі країни, ймовірно, вбачають у цьому утиснення їхніх прав.

"Тільки уявіть собі французького "молодшого комісара", що працює під британським "кластерним комісаром"", сказав дипломат.

Ідея "кластерних комісарів" або "супер-комісарів" вже згадувалась під час формування першої Комісії Баррозу в 2004 році, однак тоді була повністю відкинута.

Кемерон пригрозив, що Великобританія буде наполягати на референдумі про членство Великобританії у ЄС, якщо Юнкер буде призначений головою Єврокомісії.

Лідери ЄС, як очікується, приймуть рішення стосовно призначення наступного президента Комісії в ході саміту 26-27 червня. Європейський парламент затвердить обраного кандидата вже 15 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.