Український внутрiшнiй ринок має хороший потенцiал для розвитку - посол ЄС

Доповнено (інфографіка)
Вівторок, 17 червня 2014, 16:23

Посол ЄС в Українi Ян Томбiнський радить Українi покращувати iнвестицiйний клiмат, i вiрить у перспективи розвитку українського внутрiшнього ринку, передає Інтерфакс.

"Важливо зараз полiпшувати iнвестицiйний клiмат у країнi, зробити все для захисту прав iнвесторiв. Український внутрiшнiй ринок має хороший потенцiал для зростання i розвитку, але попереду складний, кризовий рiк, його потрiбно використовувати для закладення фундаменту для розвитку", - сказав вiн на зустрiчi iз представниками українського бiзнесу у вiвторок у Києвi.

Посол також висловив сподiвання, що Україна повною мiрою скористається перевагами пiдписання другої, економiчної частини Угоди про асоцiацiю, i висловив готовнiсть ЄС до надання допомоги українським виробникам необхiдної сертифiкацiї товарiв та вiдповiдностi технiчним регламентам.

В Європейській бізнес асоціації (ЄБА) визначили квартальний індекс інвестиційної привабливості України. Експерти відзначають, що зміна влади в Україні вселяє оптимізм в інвесторів. Як наслідок в інвесторів зросла довіра до бізнес-клімату в Україні.

"Зокрема після найнижчого показника індексу інвестиційної привабливості у 4-му кварталі 2013 року експертні оцінки суттєво підвищилися – з 1,81 до 2,72, що є найвищим показником з 2011 року. Оцінки очікувань змін в інвестиційному кліматі у найближчі 3 місяці є фактично найвищими за весь період вимірювання індексу – 3,6. Попередній найвищий показник – 3,2 – спостерігався у 2010 році після президентських, тоді також біли очікування на позитивні зміни з боку бізнес-середовища", - йдеться в повідомленнні ЄБА.

Позитивними змінами на початку 2014 року експерти вважають можливість відкритого діалогу між владою та суспільством та очікують активних дій Уряду по подоланню економічної кризи та корупції в Україні.

Негативними змінами експерти називають не надто швидкі дії Уряду, не зовсім зрозумілу його позицію щодо подолання кризи та пов’язану з цим економічну та політичну нестабільність. Негативною також вважають війну у Криму та погрозу розширення воєнних дій у Східній Україні.

Найкращими регіонами для інвестицій іноземні капіталовкладчики вважають Західні та Центральні регіони України. Натомість Східні терени залишаються не приваблюють інвесторів, через військові протистояння.

 Джерело: Європейська бізнес асоціаці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.