Держмитслужба спростовує інформацію про неефективне використання допомоги ЄС

Середа, 18 червня 2014, 14:00

Державна прикордонна служба України спростовує інформацію про те, що відомство неефективно використало допомогу від Європейського Союзу, виділену для облаштування держкордонів.

"Починаючи з 2004 року посли ЄС в Україні завжди вітали рівень співпраці з Держприкордонслужбою у сфері забезпечення прикордонної безпеки", - повідомив на брифінгу помічник голови Держприкордонслужби Сергій Астахов в 18 червня, передає Інтерфакс.

За його словами, від послів ЄС не було ніяких закидів з приводу неефективного використання європейської допомоги.

Астахов також зазначив, що всі ці роки відбувалося реформування Держприкордонслужби з військового в правоохоронне формування європейського зразка, що передбачала особливий вид допомоги відомству у вигляді обладнання поліцейського характеру, не спрямованого на збройне протистояння.

Представник відомства нагадав, що в українських прикордонників немає важкої військової техніки та озброєнь, з якими вони могли б обороняти кордон, тому говорити про неефективне використання коштів некоректно.

На його думку, використання допомоги, яку ЄС надавав Держприкордонслужбі як правоохоронному органу, що було під жорстким контролем європейської сторони, проводилися відповідні аудити.

Європейська правда раніше повідомляла, що глава представництва ЄС Ян Томбінський звинуватив українську владу в неефективності витрачанні десятків мільйонів євро, які Європейський Союз раніше надав для зміцнення державного кордону.

"Що стосується кордону з Росією. Ми, як ЄС, надали десятки мільйонів євро, щоб допомогти українським прикордонникам. Що ми зараз отримуємо - українські прикордонники просять гроші, щоб купити все. А куди ж поділися ті гроші, які давав ЄС?", - сказав Я.Томбинский.

За словами посла, Україні потрібно розібратися з корупцією та запровадити прозорість в процес, щоб кошти по лінії міжнародної допомоги використовувалися ефективно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.