ЄЦБ готовий приступити до купівлі активів, якщо погіршиться ситуація з інфляцією - віце-президент банку

Четвер, 19 червня 2014, 16:06

Старт масштабної програми з купівлі активів може стати наступним кроком Європейського центрального банку (ЄЦБ), якщо ситуація з низькою інфляцією в єврозоні погіршиться, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на заяву віце-президента банку Вітора Констансіу.

"Як ЄЦБ відреагує, якщо матеріалізуються ризики тривалого періоду низької інфляції? - Задався він питанням у ході прес-конференції в Афінах. - Ми готові використовувати нетрадиційні інструменти, якщо ймовірність такого сценарію збільшиться, включаючи масштабну програму з викупу активів".

Досвід таких країн, як США і Великобританія, демонструє, що добре сплановані програми кількісного пом'якшення можуть надати позитивний вплив на вартість активів, ставки кредитування і валютні курси, а також на економічне зростання та інфляцію, зазначив Констансіу.

У травні зростання споживчих цін у єврозоні склало 0,5% в річному вираженні, що в чотири рази нижче таргетованого ЄЦБ рівня. У відповідь на це за підсумками червневого засідання ЦБ знизив базову процентну ставку за кредитами до нового мінімуму в 0,15% річних і вперше в історії опустив ставку за депозитами до негативного рівня.

Крім того, голова банку Маріо Драгі повідомив про плани провести кілька раундів програми цільового довгострокового кредитування під фіксовану процентну ставку і відзначив, що банк проводить роботу з підготовки до кількісного пом'якшення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.