Україна звернеться до ЄСПЛ з приводу порушення прав ув'язнених та татар у Криму - Мін'юст

Понеділок, 2 червня 2014, 16:44

Міністерство юстиції України готує звернення до Європейського суду з прав людини з приводу захисту прав ув'язнених та татар на території Криму. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції у Києві.

Відповідно до українського законодавства приблизно 200 ув’язнених, котрі відбувають покарання в пенітенціарних закладах на території Криму, підпадають під амністію.

Тим не менш, російська окупаційна влада, котра не визнає українського законодавства, не планує звільняти цих  ув’язнених. Саме тому Україна збирається позиватися до Європейського суду з прав людини.

"Є низка питань, які будуть викладені в заяві до Європейського суду з прав людини. Зокрема, це порушення прав ув'язнених, що знаходяться на території Криму. Там є близько 3 тисяч ув'язнених, близько 200 з них підпадають під закон про амністію. Після винесення відповідних рішень українськими судами (щодо амністії) ті люди, які знаходитимуться у в'язницях без жодних правових підстав, по суті стануть заручниками і політичними в'язнями. Тому ми спільно з адвокатськими організаціями з кримськими татарами подаватимемо заяви до Європейського суду щодо застосування так званої статті 39 щодо негайного звільнення громадян, які без правових підстав знаходяться в ув'язненні", - повідомив Петренко.

До ЄСПЧ також будуть спрямовані скарги кримських татар, котрі були оштрафовані російською владою за участь у масових зібраннях.

Зокрема, Петренко нагадав, що російська влада оштрафувала на 15 тисяч рублів кожного учасника акції на підтримку лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, коли він намагався потрапити до Криму.

"Ці скарги будуть також спрямовані до Європейського суду із прав людини, де кожен кримський татарин, який був незаконно притягнутий до відповідальності, матиме право вимагати компенсацію від РФ у зв’язку із порушенням прав людини", - наголосив міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.