НАТО створить фонд підтримки оборонного потенціалу України

Понеділок, 23 червня 2014, 13:18

НАТО створить трастовий фонд підтримки оборонного потенціалу України на довгострокову перспективу, повідомив 23 червня на брифінгу високопоставлений чиновник НАТО, розповідаючи про порядок денний майбутніх у вівторок і в середу в Брюсселі нарад міністрів закордонних справ країн НАТО, передає Інтерфакс.

"Мова не йде про пряму військову допомогу, а що стосується поставок військової техніки, то це компетенція країн-членів НАТО, а не організації. Ми вже більше 10 років працюємо над реформою оборонного сектору України. Зараз ми обговоримо, як розширити співпрацю у цій сфері з новою демократичною адміністрацією", - підкреслив він.

Він підкреслив, що трастовий фонд і пакет допомоги Україні обговорюється поки лише в початковому проекті. Ці заходи не передбачають надання цій країні прямої збройної підтримки, а будуть зосереджені на реформуванні збройних сил, модернізації логістики, систем комунікацій, командування та контролю, на навчання та тренування особового складу.

На нараді міністрів закордонних справ країн НАТО не очікується конкретних рішень по трастовому фонду для України і по термінах його створення, а будуть обговорюватися "тільки загальні ідеї".

"Міністрам буде представлено доповідь, у першій частині якого говориться про заходи, прийнятих альянсом у зв'язку з українським кризою, у другій частині - про можливі нові заходи. У їх числі можливе створення трастового фонду для України, перепідготовка військового персоналу, інші практичні заходи. Мета обговорення - підготувати цю тему до предметного обговорення на саміті НАТО в Уельсі", - пояснив він.

В середу відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО, на якій глави зовнішньополітичних відомств натовських країн заслухають доповідь нового міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про пріоритети мирного плану президента Петра Порошенка та наслідки кризи для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.