Україну на міжнародній арені найбільше підтримує Польща, Литва та Швеція - опитування

Понеділок, 23 червня 2014, 14:09

Україну на міжнародній арені найбільше підтримує Польща, Литва та Швеція, найменше Італія, Болгарія, Бельгія та Греція.

Такі дані за результатами експертного опитувнання "Хто друг України в ЄС" оприлюднив Інститут світової політики.

Участь в опитуванні взяли 42 українських експерти, які оцінили рівень підтримки України кожною країною-членом ЄС за десятибальною шкалою.

"Згідно результатів опитування найбільшу кількість балів отримали країни, які постійно і публічно підтримують Україну на міжнародній арені – Польща (392 бали), Литва (376 балів) та Швеція (354 балів). Латвія опинилася на четвертому місці, закриває п’ятірку Великобританія. До першої десятки також увійшли Естонія, Чехія, Німеччина, Словаччина і Фінляндія. Найбільше найнижчих балів отримали Італія, Болгарія, Бельгія та Греція", йдеться в прес-релізі Інституту світової політики.

В оцінці більшості країн думки експертів співпадали, однак щодо Автрії, Німеччини та Італії дцмки експертів розійшлись.

"Думки експертів розділилися стосовно Італії (22 місце), Німеччини (8-ме місце) та Австрії (13-те місце). Частина експертів поставила цим країнам досить високі бали, а частина - низькі, що свідчить про неоднозначну позицію цих країн щодо України", йдеться в повідомленні.

Опитування проводилось з 12 по 19 червня 2014 року.

Мета опитування – показати партнерам України в ЄС, що лідери громадської думки уважно стежать за підходами не лише ЄС в цілому, але й окремих країн-членів. Ми віримо, що воно стане нагородою для країн-друзів і стимулом для роботи над собою для країн, які часом готові поступитися принципами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.