Франція шукає підтримки Німеччини та європейських партнерів у справі BNP Paribas

Вівторок, 24 червня 2014, 09:41

Влада Франції шукає підтримки своїх європейських партнерів, у першу чергу Німеччини, домагаючись зниження штрафу для найбільшого банку країни BNP Paribas за порушення санкцій, введених США проти низки країн, повідомляє Інтерфакс.

Французький уряд вважає суму штрафу непропорційно високою. На думку влади, виплата штрафу, який, згідно з повідомленнями ЗМІ, може скласти $8-9 млрд, здатна становити загрозу стабільності фінансової системи країни.

Джерело у французькому уряді на умовах анонімності повідомило, що президент Франції Франсуа Олланд обговорював справу BNP з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, а французькі міністри порушували це питання на зустрічах з представниками інших європейських країн, включаючи Великобританію.

Очікується, що міністерство юстиції США може оголосити про врегулювання справи з BNP вже наступного тижня. Банк, погодившись на виплату штрафу в зазначеному обсязі, також визнає себе винним і зобов'язується звільнити півтора десятки співробітників. Деякі з причетних до цієї справи співробітників BNP вже залишили банк.

Крім того, прокуратура США домагається введення тимчасової заборони на доларові транзакції для BNP, які є надзвичайно важливими для міжнародних банківських операцій. Наразі сторони обговорюють, яким чином працюватиме заборона, при цьому прокурори мають намір уникнути будь-якого впливу цієї заборони на діяльність найбільшої роздрібної мережі BNP в США - BancWest, відзначають співрозмовники агенції.

На думку влади США, BNP створив мережу банків в Африці і на Близькому Сході, щоб приховати заборонені операції. При цьому сам BNP заперечує подібні звинувачення.

Порушення санкцій щодо Ірану може, зокрема, бути предметом побоювань для німецьких банків, що раніше мали тісні зв'язки з цією країною. Деякі банкіри побоюються, що Європейський центральний банк може включити ризик майбутніх штрафів у свої стрес-тести, які ЦБ єврозони планує провести цього літа.

В Асоціації німецьких банків раніше повідомили, що вже обговорювали проблему санкцій США з владою Німеччини.

"Санкції, які їм загрожують, можуть не бути такими ж масштабними, але це реальна проблема для багатьох європейських банків", - відзначає джерело агенціїї в уряді Франції.

Олланд кілька разів порушував питання про санкції проти BNP на зустрічах з президентом США Бараком Обамою, однак Обама у відповідь на побоювання французької сторони в червні заявляв, що він не має повноважень давати розпорядження генеральному прокурору США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: