Угода про асоціацію з ЄС має бути ратифікована ВР наступного тижня – експерт

П'ятниця, 27 червня 2014, 12:38

Дипломат, колишній заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий вважає, що Угода про асоціацію з ЄС має бути ратифікована Верховною радою наступного тижня. Як передає УНІАН, про це Чалий заявив на прес-конференції.

"Підписана сьогодні угода практично дорівнює статусу країни-члена ЄС, за виключенням нашої прямої участі в інституціях Євросоюзу і прийнятті рішень всередині ЄС", - переконаний експерт.

"Це повномасштабна асоціація, і ми фактично будемо трансформувати своє життя на засадах ЄС, тобто сьогодні ми маємо ключові модернізаційні ідеї, які ми реалізуємо, і я думаю, що років за десять ми будемо дуже подібні до Польщі", - вважає Чалий.

"Сьогодні нам необхідно якомога швидше ратифікувати цю угоду в парламенті, я маю надію, що це буде зроблено на наступному тижні", - прогнозує дипломат.

"Наступна задача: максимально дипломатично заспокоїти РФ і країни Митного союзу, щоб вони не ввели певних тарифів на ті товари, які експортуватимуться з території України, - такі загрози були в заявах президента Росії Путіна",  - зауважив він.

При цьому Чалий зазначив, що "є і хороша новина - в липні призначені тристоронні консультації на високому політичному рівні міністрів України, РФ та ЄС, відповідальних за торговельні питання. Тобто є надія, що ми зможемо домовитися".

Також він вважає, що "Україні необхідно створити нові посади – віце-прем’єра з питань європейської інтеграції і відповідно новий орган, який буде відповідати за євроінтеграцію - або на рівні міжгалузевого органу, або на рівні окремого міністерства".
Як повідомляв УНІАН, сьогодні 27 червня Україна та Європейський Союз завершили підписання Угоди про асоціацію в повному обсязі. Її підписали у Брюсселі в рамках саміту ЄС президент України Петро Порошенко, президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і глави держав та урядів усіх 27 країн-членів ЄС.  21 березня Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію.

Угода передбачає політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з Європейським Союзом.
В разі ратифікації угоди Верховною радою у короткі терміни документ може бути тимчасово імплементований без очікування на ратифікацію всіма 27 країнами-членами ЄС, що може зайняти декілька років.

Цілями асоціації є поступове зближення сторін, базоване на спільних цінностях і тісних зв’язках та поглибленні участі України у програмах та агенціях ЄС.
Режим поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом передбачає негайне скасування діючих ввізних мит на більшість товарів двосторонньої торгівлі (82,6% товарних позицій з боку України і 91,8% з боку ЄС). Для інших товарних позицій будуть встановлені перехідні періоди - коли мита будуть поступово знижуватися впродовж декількох років (від 1 до 7 років). Перехідні режими встановлюються переважно для України як захисний захід підготовки українських виробників до роботи в умовах конкуренції з європейськими партнерами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.